Hlavní obsah

Jirka Prskavec je světová jednička, profík od dětství, tleská mu jeho rival

Foto: Profimedia.cz

Jiří Prskavec se svou zlatou olympijskou medailí.

Reklama

Olympijská medailová šnůra českých kajakářů z divoké vody se natáhla a pozlatila. Nejcennější kov získal v Tokiu Jiří Prskavec. A na břehu mu tleskal i Vavřinec Hradilek, šéftrenér brazilské vodácké výpravy.

Článek

Právě Hradilek získal stříbro na OH 2012 v Londýně. Čtyři roky nato si Jiří Prskavec připsal v Riu bronz. A dnes se zlepšil tak, že už se ani víc zlepšit nemohl. Na krk mu pověsili zlatou medaili.

„Zvládl to skvěle. Před závody na něj byl celkem tlak. Nebo to řeknu jinak, byla s ním spojena velká očekávání. A ustál to výborně, klobouk dolů, už jsem mu tady na břehu stačil krátce pogratulovat,“ poznamenal Vavřinec Hradilek.

Jako expert na slovo vzatý viděl závod jako jednoznačnou záležitost v Prskavcově režii. Pozdější vítěz měl sice trochu smíšené pocity z toho, že vyhrál semifinále, a proto vyjížděl do finálového závodu jako poslední. Ale žádnou potíž mu to nakonec nepřineslo.

„Vlastně nikdo před ním nezajel úplně optimálně, kluci chybovali. Takže začátek trati si Jirka pohlídal a potom rozhodl závod pro sebe v těch obtížných brankách číslo 12 až 15. Tam to projel opravdu famózně, výrazně líp než všichni ostatní. A pak už si jen do cíle kontroloval náskok,“ shrnul závod Vavřinec Hradilek.

Právě v místech, která popisoval, narostl Prskavcův náskok na slovenského závodníka Jakuba Grigara, nakonec stříbrného, z půl vteřiny až na 4,2 sekundy. Cílový čas českého šampiona byl potom lepší o 3,22 sekundy, Prskavec vyhrál s naprostou jistotou. Zcela suverénně.

„Jeho přednosti? Má vytrvalost, velmi dobrou techniku i závodnické nastavení. Je prostě kompletní. Momentálně světová jednička,“ uznává Hradilek. „Od dětství má v přípravě všechno nastavené profesionálně, jeho výsledky tomu odpovídají.“

Hradilek byl přitom tak trochu ve specifické pozici, protože stále patří mezi Prskavcovy konkurenty. A ve vodním slalomu platí velmi nemilosrdný systém. V každé disciplíně může na olympijských hrách zastupovat každou zemi vždy jen jedna loď, jeden závodník.

„Takže pokud by chtěl Jirka Prskavec vyhrát i za tři roky na OH v Paříži, bude muset nejdřív porazit mě a taky všechny další české závodníky,“ říká s úsměvem 34letý Vavřinec Hradilek.

„Je to samozřejmě škoda, že olympijský závod v našem sportu nemůže jet víc českých lodí. Viděli jste včera střelce v trapu, zlato a stříbro, krásná věc,“ připomíná Hradilek. „Mít dvě české lodě na kajakářské trati, třeba by to mohlo dopadnout i podobně. Netvrdím, že konkrétně se mnou, třebas s Vítkem Přindišem. Také to na Světových pohárech leckdy tak dopadne, že se víc českých lodí dobře umístí. Tady na olympiádě ale může jet jen jedna. Jak jsem řekl, Jirka Prskavec dneska zajel skvěle a moc mu gratuluju,“

Hradilkův brazilský svěřenec Pepe Goncalves v dnešním závodě vypadl v semifinálové jízdě.

Reklama

Doporučované