Hlavní obsah

Johnson: Nejbohatší státy mají usilovat o naočkování celého světa do roku 2022

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson.

Reklama

Přední ekonomiky by podle britského premiéra Borise Johnsona měly usilovat o naočkování celé světové populace do konce roku 2022.

Článek

Měla by proto být navýšena výroba očkovacích látek, řekl v sobotu večer, několik dní před summitem G7, který začne ve Velké Británii.

„Vyzývám své kolegy ze států G7, aby spolu s námi tuto strašnou pandemii ukončili a slíbili, že nikdy znovu nepřipustíme zkázu, kterou koronavirus způsobil,“ uvedl Johnson v prohlášení, z něhož citují tiskové agentury. „Naočkovat svět do konce příštího roku by byl největší hrdinský čin v dějinách medicíny,“ dodal britský ministerský předseda.

Podle Johnsona by proto měla být navýšena produkce očkovacích látek, sníženy bariéry pro mezinárodní distribuci a zvýšen objem očkovacích dávek určených mezinárodní iniciativě COVAX, která zajišťuje dodávky vakcín chudším zemím.

Na Johnsonovu vládu, podobně jako na tu americkou, míří z jiných zemí kritika kvůli tomu, že vakcíny prakticky nevyváží - na rozdíl třeba od EU. Spojené státy se již zavázaly, že přes COVAX věnují 80 milionů dávek. Počty dávek, co iniciativě věnují, zveřejnily i Francie, Německo, Itálie a Japonsko.

Naopak Velká Británie a Kanada zatím přesná množství, která plánují darovat, neoznámily. Boris Johnson podle BBC uvedl, že tak provede příští týden na summitu.

Mnoho průmyslových států nakoupilo výrazně více vakcín, než kolik potřebují, protože původně nebylo jasné, které preparáty úřady schválí. Podle britského The Guardian například Kanada pořídila 381 milionů dávek vakcín pro národ 37milionové populace. Velká Británie si zajistila tolik dávek, aby každý její občan dostal až sedm dávek. EU zajistila pro každého svého občana dávek šest, Spojené státy tři a Japonsko dvě.

Šéfové států a vlád skupiny G7 (Velká Británie, USA, Kanada, Německo, Francie, Itálie, Japonsko) budou jednat od příštího pátku do neděle v anglickém hrabství Cornwall. K jejich osobnímu setkání dojde po téměř dvou letech.

Reklama

Doporučované