Hlavní obsah

„Tak nám pošlete vakcíny a zítra máme naočkováno!“ Hejtman Kuba oponuje Babišovi

S Martinem Kubou, jihočeským hejtmanem a šéfem Asociace krajů, jsme před kamerou pořadu Neboli strávili minulé úterý celý den.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jihočeský hejtman Martin Kuba slaví politický comeback; dnes je asi nejviditelnějším krajským politikem. Co dál plánuje? A jaký je jeho postoj k premiéru Babišovi, jehož teď hejtmani požádali o prodloužení nouzového stavu?

Článek

Reportér Václav Dolejší s kamerou pořadu Neboli strávil minulé úterý celý den s Martinem Kubou. Jihočeský hejtman coby šéf Asociace krajů se pravidelně účastní schůze Rady vlády pro zdravotní rizika za účasti premiéra Andreje Babiše.

Ta probíhá jako většina dnešních porad na dálku přes počítače.

Premiér Babiš tam obvykle hejtmanům vytýká, že nemají připraveny dostatečné kapacity na očkování. A oni mu zase oponují, že stát jim posílá málo vakcín, takže stejně nic neurychlí. Mikrofony Neboli, bez hejtmanova vědomí, zachytily tajně část komunikace.

Následuje rychlý program akčního politika, který je teď hodně vidět. Po každotýdenní debatě s ostatními hejtmany Martin Kuba míří na otevření nového očkovacího centra v Jindřichově Hradci.

A pak jednání na letišti v Českých Budějovicích, kam kraj v éře Kubova předchůdce - Jiřího Zimoly z ČSSD - investoval přes jednu miliardu korun. Sen o tom, že Jihočeši odsud budou létat na dovolenou k moři ale nevyšel - a kraj teď rychle řeší, co s letištěm.

Martin Kuba zažívá velký comeback. Sedmačtyřicetiletý politik, který byl loni zvolen hejtmanem a hned poté předsedou Asociace krajů, je zpět a poučen z předchozího pádu ukazuje, jak se prosadit vedle dominantního Babiše. V epidemii zaujal voliče tím, že vedle vládní strategie nabízí coby lékař vlastní alternativní řešení a v jižních Čechách si dělá věci po svém.

S Babišem se sice ideologicky zrovna moc neshodnou, ale Martin Kuba podobně jako premiér má rád, když se věci řeší rychle, dynamicky. Sám říká, že je hodně zaměřený na výkon a potřebuje vidět výsledky.

Více v dalším díle pořadu Neboli Václava Dolejšího. Archiv pořadu najdete zde.

Reklama

Doporučované