Hlavní obsah

„Jsme připraveni, že za červené trenýrky půjdeme do vězení,“ říká Týc ze skupiny Ztohoven

Rozhovor s Romanem Týcem vedl Jiří Kubík.Video: Jiří Kubík

 

Reklama

V září 2015 vystoupali tři muži na střechu Pražského hradu a s odkazem na to, že „Miloš Zeman se nestydí vůbec za nic“ sundali prezidentskou standartu a zavěsili místo ní červené trenýrky. Od té doby se soudy zabývají tím, jestli šlo o výtržnost, poškození cizí věci a krádež. A jestli za to má padnout pokuta, podmínka anebo trest vězení.

Článek

Roman Týc, jeden z trojice mužů, nyní v rozhovoru pro Seznam řekl: „Udělali bychom to v každé době. To nebyla primárně kritika přímo cílená na Miloše Zemana, ale kritika nějakého postmonarchistického formátu instituce, o které si myslíme, že je přežitá. Jsem vlastně rád, že ten úřad dnes reprezentuje Miloš Zeman a to takovým způsobem, že se stal společensko-politickým katalyzátorem urychlení změn společnosti.“

Muži převlečení za kominíky vytáhli 19. září 2015 červené trenýrky na stožár nad Pražským hradem.

Tři členové skupiny Ztohoven, kteří vylezli na střechu Hradu, byli letos v dubnu odsouzeni k půlročním podmíněným trestům a pokutě 63 tisíc korun za poškození střechy a zničení prezidentské standarty. Státní zástupkyně se ale proti výši trestu odvolala, a tak nelze vyloučit, že soud v dalším řízení členům Ztohoven tresty zpřísní. Za výtržnictví a krádež vlajky jim hrozí až tři roky vězení.

„Ano, jsme na to připraveni,“ říká v rozhovoru Roman Týc a připomíná jedno z pravidel, jímž se Ztohoven řídí: „Nikdy nedohlížej důsledky svých činů, protože jinak nic neuděláme.“

Skupina Ztohoven působí už patnáct let. Na začátku se proslavila virtuálním atomovým výbuchem, který se jí podařilo „propašovat“ do vysílání České televize. Následovaly akce s výměnou skel na semaforech v pražských ulicích nebo zveřejnění mobilních čísel na politiky.

Šlechta na Hradě a vyznamenání na tepláky

Skupina podle něj vede boj proti autoritářským tendencím státu a jeho představitelů.

„Na Hradě markýrují šlechtu, rozdávají tam vyznamenání na teplákové soupravy a při tom sedí ve zlatých křeslech a k tomu pijí vodku,“ říká Týc.

Jak vypadaly přípravy na vyvěšení trenýrek nad Pražským hradem? Počítali s tím, že je ochranka zastřelí? Kolik stojí příprava takové akce a kolik lidí se počítá do umělecké skupiny Ztohoven?

I na tyto otázky odpovídá Roman Týc v rozhovoru, na jehož záznam se podívejte ve videu umístěném nahoře v tomto textu.

Reklama

Související témata:

Doporučované