Hlavní obsah

„Jsme sami, náš konec se blíží.“ Zoufalé zprávy z řeckého ostrova Evia

Foto: Profimedia.cz

Požáry v Řecku řádí třeba poblíž vesnice Gouves na ostrově Euboia

Reklama

Z oblastí Řecka zasažených ničivými lesními požáry zaznívá volání o pomoc, podle místních úřadů je situace katastrofální na severu ostrova Evia. Naopak dál se zlepšuje na severu Atén, kde se hasí menší ohniska požárů.

Článek

Na severu Athén začíná situace okolo požárů vypadat o něco příznivěji. Zasahují zde hasiči, dobrovolníci i vojáci, kteří se vypořádávají s menšími ohnisky. Katastrofální podmínky ale stále panují například na severu ostrova Evia. Informuje o tom dnes agentura DPA.

„Jsme sami, náš konec se blíží,“ řekl v televizi Skai Giannis Kotzias, který je starostou přístavního města Istaia na ostrově Evia.

Kontrole se vymkla také situace na Peloponéském poloostrově. Nejnebezpečnější požár zuří jižně od města Megalopolis ve střední části poloostrova. Další požár u Olympie postupuje stále hlouběji do lesnaté, kopcovité krajiny oblasti Arkádie ve střední části Peloponésu. Starostové obcí v regionu žádají více letadel k hašení požárů. Kritizují přitom, že letouny byly v uplynulých dnech nasazeny hlavně v oblasti Atén, a situace na jiných místech se tak dostala mimo kontrolu.

Řeckým hasičům pomáhají kolegové z jiných evropských zemí. Na cestě do této jihoevropské země je několik desítek hasičů z České republiky, do práce se podle plánů pustí v pondělí. Pomoc nabídlo také Slovensko.

Reklama

Doporučované