Hlavní obsah

„Jsme tu, to je důležité“. Tour de France přímo z místa

Reportáž z desáté etapy Tour de France.Video: Šimon Trantina

 

Reklama

Na letošní Tour de France se mísí velké nadšení a úleva z toho, že se vůbec jede, s pečlivostí, s jakou se dodržují bezpečnostní opatření. Reportáž Seznam Zpráv pochází z dějiště desáté etapy.

Článek

„Coucou, salut, bonjour!“ Tyto usměvavé pozdravy slyším, když za chůze natáčím fanoušky stojící podél trati na ostrově Oléron, kudy za malou chvíli proletí peloton. Když jsem u nich zastavil, všichni se shodli na jednom - díkybohu, že se v této době odkládání a rušení alespoň Tour jede.

„Allez Romain! Jsme tu, všechno je skvělé, máme radost,“ říká nadšeně s francouzskou vlajkou nad hlavou Odile Gaullierová, fanynka Romaina Bardeta ze stáje AG2R.

Fanynka na ostrově Oléron.

Kromě fanoušků letošní improvizovanou Tour vítají i ostatní. Třeba vítěz ročníku 2010 Andy Schleck. „Tour vykouzlila hodně úsměvů na tvářích dětí i dospělých. Pandemie i nadále pokračuje, ještě to neskončilo. Nesmíme zapomenout žít a Tour de France nás nutí žít, proto je slavná,“ řekl pro Seznam.

10. etapa letošní Tour symbolizuje letošní netradičnost nejslavnějšího závodu. Byla extrémně rovinatá, bez stoupání a vůbec poprvé etapa na Tour začínala i končila na ostrově. Celou trať jsem mohl s pelotonem absolvovat v jednom z doprovodných aut.

„Teď už to je dobré, podívejte se,“ říká za jízdy řidič Maurice Borghouts a ukazuje na kolonu aut mávajících fanoušků, kteří mají poctivě všichni zakrytá ústa a nos rouškou.

Roušku musí mít na Tour kromě cyklistů úplně všichni. Včetně fanoušků, kteří by se zároveň neměli shlukovat ve velkých skupinách. Na dohled nad opatřeními nasadily francouzské úřady dohromady 29 000 policistů. Před pelotonem na trati jede auto, které upozorňuje na povinnost mít zakrytý obličej.

Takto vypadá Tour z doprovodného auta.

I tak se ale hlavně na začátku Tour objevily problémy. Hlavně pyrenejské etapy přinesly záběry a fotografie závodníků jedoucích rozestupujícími se zástupy fanoušků, kteří roušku nemají.

„V horách jsme viděli opravdu hodně lidí bez roušek. Nejvíc Španěly, protože ve Španělsku nemají tak přísná pravidla,“ říká Maurice Borghouts. Tomu, že teď už jsou fanoušci důslednější, přispěla i vlna apelů na veřejnost ze strany stájí i závodníků.

Pravidla se pochopitelně netýkají jen fanoušků, důslednost a opatrnost je znát úplně kdekoli. Například, při vstupu do mediálního a sponzorského zázemí na startu etapy je potřeba projít postupně čtyřmi kontrolami. Při každé bylo potřeba ukázat přístupovou kartičku a poslechnout si, že je zakázáno nemít nasazenou roušku.

I proto bylo pro mnohé překvapením, když se objevila zpráva, že se koronavirem nakazil Christian Prudhomme, ředitel Tour de France. První zpráva o tom přišla právě těsně před startem desáté etapy. „To snad není možné!“ znělo na startu z vysílaček organizátorů, kteří si zprávu předávali. Teď už je Prudhomme po negativním testu zpátky na závodě.

Nad tím, jestli se dojede do cíle v Paříži, panuje nadále určitá nejistota. Hlavně kvůli přísnému pravidlu, podle kterého na Tour okamžitě končí stáj, kde budou dva nakažení, ať už závodníci, nebo členové realizačního týmu. V prostředí závodu se ale těžko hledá někdo, kdo by si předčasné zrušení připouštěl jako reálnou možnost. „Jsme tady, to je důležité,“ říká Andy Schleck.

Dá se čekat, že právě v těchto dnech podstoupí Tour důležitou a těžkou zkoušku v boji se šířící se nákazou. Poprvé od startu v Nice se vrací do rizikových, na francouzském semaforu červeně označených okresů. V posledních etapách, například na konci stoupání na slavný Grand Colombier, už došlo na razantní opatření - fanoušci k trati vůbec nesměli.

Opatření ale evidentně fungují - úterní výsledky testů ukázaly, že žádný z téměř osmi stovek cyklistů a členů týmů neměl pozitivní test na koronavirus.

Reklama

Související témata:

Doporučované