Hlavní obsah

K nedělnímu útoku v Torontu se přihlásil Islámský stát

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Teroristické hnutí Islámský stát se ve středu přihlásilo k nedělnímu útoku v Torontu, kde střelec zabil dva lidi a 13 dalších zranil. Informovala o tom agentura Reuters.

Článek

Teroristické hnutí Islámský stát (IS) se hlásí ke všem podobným útokům na Západě, často ale ke svým tvrzením neposkytuje důkazy. Motiv činu střelce z Toronta znám není, policie sice dříve nevyloučila terorismus, rodina útočníka ale tvrdí, že trpěl psychickými problémy.

Rodina Faisala Hussaina zveřejnila jeho fotografii

IS prostřednictvím své propagandistické agentury Amak uvedl, že voják Islámského státu zaútočil na základě výzvy, aby se teroristé zaměřili na občany koaličních zemí, které se do tažení proti hnutí zapojily. Podrobnosti ani důkazy IS nepředložil.

Střelcem byl devětadvacetiletý Faisal Hussain, který se narodil v Kanadě pákistánským přistěhovalcům a v největším kanadském městě dlouhodobě žil. Hussain zahynul při přestřelce s policií, není ale známo, zda ho zabila policejní kulka, nebo zda spáchal sebevraždu.

Podle rodiny trpěl devětadvacetiletý muž vážnými psychickými problémy a celý život bojoval s psychózou a depresemi. Navzdory lékům, které bral, a terapiím, které podstoupil, se Hussainovi nepodařilo s problémy vyrovnat, uvedla rodina.

Reklama

Související témata:

Doporučované