Hlavní obsah

K podpisu občanku nebo pas. Poslanci zkomplikovali nezávislým cestu na Hrad

Komu se prezidentské klání ztíží? Kandidaturu oznámili zatím jen tři muži.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Nezávislí kandidáti na prezidenta České republiky potřebují kromě podpisů nově i čísla dokladů totožnosti.

Článek

Přestože do prezidentských voleb v Česku zbývá už jen rok, Poslanecká sněmovna až nyní schválila novelu volebního zákona. Pokud ji podpoří i Senát, bitva o Hrad se rázem zkomplikuje nezávislým kandidátům, tedy těm, které do prezidentského klání nevyšlou poslanci nebo senátoři.

Kromě padesáti tisíc podpisů musí nezávislí kandidáti získat na petiční listy i číslo dokladu totožnosti – občanského průkazu nebo cestovního pasu. Ministerstvo vnitra hájí tuto změnu tím, že chce předejít komplikacím, které vznikly při první přímé volbě. Tehdy muselo tři kandidáty z voleb diskvalifikovat, protože původ podpisů jejich podporovatelů byl sporný.

Ke změně volebního zákona vyzval poslance Ústavní soud už v roce 2013. „Jsme v roce 2017. Již začíná prezidentská kampaň a já nevím, podle jakých pravidel je potřeba tu hru hrát," stěžoval si v rozhovoru pro Seznam Zprávy skladatel a potenciální prezidentský kandidát Michal Horáček. Otálení s novelou volebního zákona vnímá jako záměr poslanců. Podle Horáčka záměrně ztěžují situaci nezávislým kandidátům a sami nemají žádný zájem na tom, aby se novela, která se týká právě pravidel pro nezávislé kandidáty, projednala co nejrychleji.

Celý rozhovor s Michalem Horáčkem o komplikacích volební kampaně si pusťte zde:

Michal Horáček o komplikacích prezidentské kandidatury

Novela se jistě dotkne tří jmen. O prezidentské křeslo zatím projevil oficiálně zájem kromě Michala Horáčka neznámý podnikatel Igor Sládek a lékař a aktivista Marek Hilšer. Vedle nich je řada potenciálních kandidátů, o nichž se v souvislosti s volbou hovoří. Například předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš nebo šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Právě Dlouhého v roce 2013 z klání vyřadilo Ministerstvo vnitra, stejně jako poslance Tomio Okamuru, který se zřejmě o kandidaturu pokusí znovu. 

Vedle nezávislých kandidátů se objevuje několik jmen, která do boje zřejmě vyšlou poslanci nebo senátoři. Může to být ministr obrany Martin Stropnický, europoslanec Jiří Pospíšil nebo bývalý senátor a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Jich se sběr podpisů s největší pravděpodobností nedotkne.

Reklama

Doporučované