Hlavní obsah

K řediteli Slunečnice i k náměstkovi mám výhrady, říká primátor Ostravy po reportážích Seznamu

Foto: ČTK

Ostravský primátor na čtvrtek dopoledne svolal k případu Domova Slunečnice tiskovou konferenci.

Reklama

Ostravský primátor Tomáš Macura má výhrady k tomu, jak se k situaci uvnitř Domova Slunečnice postavil jeho ředitel Radek Baran. Nemá radost ani z toho, jak v reportáži vystupuje jeho náměstek.

Článek

Po odvysílání pětidílné investigativní série o dění uvnitř domova pro seniory Slunečnice se situací začalo vážně zabývat i širší vedení města Ostravy.

Primátor města, které má zařízení v ostravské Porubě na starosti, proto na čtvrtek dopoledne svolal tiskovou konferenci. Na ni přizval i ředitele zařízení Radka Barana a svého náměstka Zbyňka Pražáka – muže, kteří o situaci uvnitř domova od reportérů dlouhé měsíce věděli. Reportérům ale sdělovali, že stížnosti jsou vyřešené.

Rozhovor proběhl v úterý večer. Ve středu se Tomáš Macura se svým náměstkem plánoval znovu sejít a některé okolnosti si ještě před brífinkem vyjasnit.

Pane primátore, vy jste po odvysílání reportáže médiím řekl, že na brífinku „přijmete adekvátní závěry“. Co to znamená?

Znamená to přesně to, co říkáte. Chceme k té kauze dát nějaké zásadnější vyjádření a jako profesionální novinářka asi pochopíte, že nemohu svolat brífink a médiím předem říct, co tam budeme povídat. A to i s ohledem na to, že středeční den chceme věnovat dalšímu vyhodnocování poznatků a některých dalších informací.

V úterý se tématem zabývalo vedení města na společné poradě s tím, že jste ještě neznali poslední díl reportáže. Změnilo se něco poté, co jste ho viděl?

Každý díl přináší nějaké nové poznatky a informace. Já se k tomu chci zachovat hlavně zodpovědně a spravedlivě, takže si ty informace ověřím, pakliže je ověřit lze.

Už minulý týden jsem řekl, že právě tento týden se město vyjádří. A to platí bez ohledu na to, jestli připravujete ještě nějaké další pokračování, nebo ne.

Jak vnímáte to, že ředitel nebyl schopen několik měsíců stížnosti svých klientů efektivně řešit?

To chci probrat především na tom tiskovém brífinku. Na něm přímo vyhodnotíme u několika z těch stížností jejich skutečný průběh – tedy kdy se staly, jakým způsobem byly řešeny, s jakým výsledkem dopadly nebo že řešeny nebyly. A na těchto příkladech chceme ukázat, jestli ředitel konal, nebo nekonal.

A když jste se o věci bavil s ředitelem vy sám, uznal, že k nějakým pochybením personálu ke klientům došlo?

To je téma, které bych si nechal právě na tiskový brífink.

Je pro vás přijatelné, že případy, které jsme popsali v reportáži, končily jen omluvou nebo výtkou?

Mám k činnosti pana ředitele určité výhrady. Nechci ale předbíhat událostem, hlavně tomu čtvrtečnímu brífinku.

Na straně druhé není pravdou, že by ředitel nepřijal opatření žádná, problém je spíš v tom, že je asi nedokázal komunikovat nebo je komunikoval špatně. Ale když jsem si udělal analýzu jeho opatření, rozhodně neseděl s rukama v klíně.

Na druhou stranu, podle toho, co nám v rozhovorech řekl váš náměstek Zbyněk Pražák, to vypadá, jako by mu ředitel na rozdíl od nás zapřel, že by se v domově klientům dělo něco nestandardního. Je přijatelné, že ačkoliv jsme pana náměstka o všem informovali, za dva měsíce nic nevyřešil? Obstál jako nadřízený takové instituce?

Nemohu mluvit za pana náměstka Pražáka. Opět tady platí, že ani vyjádření pana náměstka v posledním díle vaší reportáže nepovažuji za mediálně zdařilé. Nicméně byl to jakýsi fragment toho vystoupení a nevím, co mu předcházelo ani co po něm následovalo.

Těžko se mi teď hodnotí informace, že dva měsíce nekonal nebo nevěděl. Mně pan náměstek říkal něco jiného, ale i on bude na brífinku přítomen, takže se k tomu bude moci vyjádřit, a on tak rozhodně učiní.

Když ale mluvíme o fragmentu, z reportáže jasně vyplývá, že jsme mu v září vyjmenovávali konkrétní případy. Pan Pražák přesto v říjnu tvrdil, že o nich nevěděl – že mu pan ředitel řekl, že žádné pochybení neshledal. Takže tam někdo nemluví pravdu.

Nechci se vymlouvat na to, co si chci ještě sám ověřit během středy. Reportáž zazněla v úterý, já jsem ji viděl večer, aniž bych měl možnost ji zatím s kýmkoli konzultovat. Nemám z ní radost; respektive nemám radost z toho, jakým způsobem tam pan náměstek vystupuje. Plánuji to s ním probrat.

Nám do redakce během odvysílání jednotlivých dílů přicházely stovky vzkazů, které potvrzovaly to, co zaznělo v reportáži. Desítky z nich přitom směřovaly přímo na Domov Slunečnice v Ostravě. Čím to je, že se to podle vás děje?

Upřímně si nemyslím, že Domov Slunečnice je nějakou zásadní výjimkou, kam stížnosti chodí, zatímco do jiných ne. My se v rámci čtvrtečního brífinku vyjádříme i k četnosti stížností a řekneme, jakým způsobem se řeší.

Jistě je to komplex vlivů. Ale musím říct, že přes všechny problémy, které v sociálních službách jsou – a všichni víme, že jsou dlouhodobě podfinancované – je drtivá většina jejich pracovníků skutečně poctivá a tu práci má ráda.

Na druhou stranu nikdy nevyloučíte možnost excesů, které sice nejsou systémovou chybou, ale jsou selháním jednotlivců. Nám to takhle aspoň ukazují výsledky analýz, které si děláme. A i ty si vyžadují, aby se řešily, aby se stále zkvalitňovaly a zpřísňovaly podmínky.

Tenhle případ je zajímavý i v tom, že náměstek do domova seniorů údajně kontrolu zaslal, jenže na nic nepřišla. Je v takovém případě mechanismus kontrol dostatečný? A plní svůj účel?

Asi neexistuje kontrola, která by měla stoprocentní účinnost. To by asi byla iluze si myslet, nicméně by měla být schopna odhalit případné systémové nedostatky a chyby. To přece není tak, že by bez výsledku byla jen kontrola, kterou tam vyslal pan náměstek. Mám za to, že ani kontrola paní ministryně Maláčové neodhalila žádné závažné pochybení, byť už byla zaměřena právě na důkladné prověření informací, které zazněly ve vaší reportáži.

Navzdory tomu si nemyslím, že by kontrolní systém v tom domově, stejně jako jinde po republice, byl nefunkční. Kontroly probíhají jak interní, tak externí. Stížnosti, které se podávají standardní i nestandardní cestou, jsou řešeny. A my jsme pro Domov Slunečnice připravili celou sérii dodatečných opatření, které se tam nově zavedou.

O nich budeme právě ve čtvrtek také informovat, protože si myslíme, že je třeba v té kontrolní a preventivní oblasti přidat.

Kdybychom tu reportáž neodvysílali a o případech v domově se nedozvěděla veřejnost nebo někteří politici, ředitel i náměstek by případ odmítli dál řešit. Pan Pražák má tuto oblast v gesci už přes dvacet let. Měl by na takovém místě podle vás sedět?

Nechtějte po mně, abych hodnotil kompetenci svých koaličních partnerů. Jak jistě víte, rada města se nesestavuje tak, že bych si já jako generální ředitel vybíral svoje podřízené. Tak to prostě v politice nechodí.

Pan náměstek Pražák má v gesci oblast sociálních věcí, zdravotnictví, ale také kultury a volnočasových aktivit. Je to oblast, které se dlouhodobě věnuje, nepochybně o ní odborně ví víc než já. Ale jak tu situaci vnímá on, na to se prosím ptejte jeho. On na té konferenci bude přítomen a jistě počítá s tím, že nějaké nepříjemné otázky zazní.

Kvalitu jeho mediálního vyjádření už jsem okomentoval, eufemisticky řečeno mělo značné rezervy. Ale na mě působil tak, že byl lehce pod tlakem. Takže je v jakémsi napětí, nevím, co tomu předcházelo a co následovalo, takže bych ho na základě toho nechtěl zásadněji hodnotit – ani dobře, ani špatně.

A má vaši důvěru?

To má dvě roviny. Má moji důvěru jako koaliční partner a představitel politické strany, která je v zastupitelstvu, a máme shodu na našem politickém programu.

Druhá rovina je ta odborná – oblast zdravotnictví a sociálních věcí – kde nepochybně má dlouholetou zkušenost a kompetenci, kterou já nemohu odborně překonat. Já nepracuji 20 let v sociálních službách. Teď se tím sice samozřejmě zabývám, ale v odbornosti bych s ním nechtěl soutěžit.

Desítky let ale ostatně ve své funkci byla i vrchní sestra Hana Krejčí. Ta po odvysílání reportáže podala výpověď. Tak mě i s ohledem na tuto informaci zajímalo, jestli jeho přístup nějak narušil vaši vzájemnou důvěru.

To teď nechci komentovat.

Jaký teď bude osud pana ředitele Barana a pana náměstka Pražáka?

Vyčkejme, prosím, na tu čtvrteční konferenci. Protože kdybych na všechno odpověděl, už by byla zbytečná.

Reklama

Doporučované