Hlavní obsah

Kabinová lanovka na Ještěd nejezdí kvůli technické závadě

Foto: Seznam Zprávy

Ještěd.

Reklama

Kabinová lanovka na Ještěd v Liberci nejezdí ode dneška kvůli technické závadě. Zatím se nedá odhadnout, kdy se ji podaří opravit.

Článek

Zřejmě až do úterního večera bude mimo provoz kabinová lanovka, která vozí cestující na Ještěd. „Pracujeme na tom, abychom ji odstranili ještě dnes,“ řekl přednosta lanovky Vladimír Štěpán, ale České dráhy, které lanovku provozují, podle svého webu odhadují, že oprava bude trvat déle.

Podle Štěpána jde o mechanickou závadu na přivádění nosného lana k závaží a není jednoduché ji odstranit. „Je to náročné hlavně tím, že potřebujeme hýbat závažím, které má 56 tun,“ dodal Štěpán.

Dvoukabinová lanovka na Ještěd patří mezi nejoblíbenější turistické atrakce v Libereckém kraji. Dolní stanice je v nadmořské výšce 600 metrů, ta horní pod vrcholem Ještědu o 400 metrů výš. V nejvyšším bodě se lanovka dostává 30 metrů nad zem. Kabiny dosahují rychlosti 36 kilometrů za hodinu, patří tak k nejrychlejším v Česku. Z vrcholu kopce nad Libercem je vidět na Krkonoše, Jizerské hory, Lužické hory, Český ráj a České středohoří. Loni přepravila lanovka zhruba 230.000 lidí.

Na Ještědu je i sedačková lanovka Skalka, jež má nástupní stanici u konečné tramvaje. Ani s ní se ale zájemci dnes nahoru nedostanou, v září má jen víkendový provoz.

Reklama

Doporučované