Hlavní obsah

Kabinová lanovka na Ještěd po téměř 2 měsících zahájila provoz

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Na vrchol Ještědu v Liberci začala dnes po bezmála dvouměsíční nařízené pauze vozit cestující kabinová lanovka. Kvůli nucenému snížení kapacity kabiny na čtvrtinu jezdí častěji, než je v jízdním řádu.

Článek

Za dopoledne měla 17 jízd, za den jich přitom obvykle bývá 22, řekl dnes ČTK přednosta lanovky Vladimír Štěpán.

Lanovka častěji jezdí, aby se u nástupní stanice netvořily dlouhé fronty. To se dopoledne podle Štěpána dařilo. „Vozili jsme lidi hlavně nahoru. Je hezky a dolů lidé chodí pěšky,“ uvedl přednosta po poledni.

Kvůli koronaviru se provoz jedné z nejstarších lanových drah v ČR zastavil v polovině března. Zatím může jezdit s omezenou kapacitou. Jedna kabina obvykle přepraví až 35 lidí, aktuálně jich ale víc než deset včetně průvodčího uvnitř být nemůže. Pro přepravu nyní platí i přísnější hygienická opatření. Mezi ně patří, že cestující musí mít ústa a nos zakrytá rouškou a k dispozici mají dezinfekci. Navíc madla uvnitř kabiny musí průvodčí dezinfikovat po každé jízdě. Společně stráví cestující uvnitř kabiny jen několik minut, trať dlouhou 1188 metrů lanovka zvládne asi za čtyři minuty. Loni přepravila zhruba 230.000 lidí.

Z vrcholu kopce nad Libercem je vidět na Krkonoše, Jizerské hory, Lužické hory, Český ráj a České středohoří. Na Ještědu je o tomto prodlouženém víkendu v provozu i sedačková lanovka Skalka, jež má nástupní stanici u konečné tramvaje. Přímo k hotelu s vysílačem ale vozí turisty jen kabinová lanovka Českých drah, od výstupní stanice na Skalce je to k vrcholu Ještědu ještě téměř dva kilometry.

Reklama

Doporučované