Hlavní obsah

Kalifornský požár zasáhl i místní medvědy. Veterináři jim léčí popálené tlapy rybími obklady

Kalifornští veterináři vyléčili těžké popáleniny na medvědích tlapách pomocí rybích kůžíVideo: Reuters

 

Reklama

Veterináři v Kalifornii zaznamenali překvapivý úspěch u léčby popálenin pomocí sterilizované rybí kůže. Popáleniny na medvědích tlapách se díky těmto biologických obkladům vyléčily mnohem rychleji. Kalifornští veterináři nyní doufají, že se rybí kůže začnou k léčbě popálenin využívat častěji - a nejen u zvířat.

Článek

Veterináři z Kalifornské univerzity vytvořili biologické obklady ze sterilizované kůže tilápií. Kůži z těchto drobných sladkovodních ryb využili k léčbě medvědů, kteří si během prosincového požáru Thomas popálili tlapy tak, že nebyli schopní chůze.

Kalifornští veterináři využili rybí kůži k léčbě popálenin jako vůbec první ve Spojených státech. Inspirovali se brazilskými vědci, kteří s využitím rybí kůže léčili popáleniny u lidí.

„Neexistuje lepší pocit než ten, když vezmete medvědici, která se kvůli bolesti nepostaví na nohy, a vyléčíte ji novou metodou. Poté, co jsme aplikovali rybí kůže a medvědice se po nějaké době probrala, se sama postavila a byla schopná chůze,” uvedla k úspěšnému zákroku doktorka Jamie Peytonová z veterinární fakultní nemocnice Kalifornské univerzity.

Veterináři pod vedením doktorky Peytonové doufají, že úspěch, který u léčby biologickými obklady z rybích kůží zaznamenali, povede k širšímu využití této metody, a to nejen u zvířat, ale i u lidí.

Reklama

Doporučované