Hlavní obsah

Kam až smí zajít prezident? Šéf Sněmovny chce prověřit Zemanovy pravomoci

Foto: Seznam Zprávy

Předseda Sněmovny Radek Vondráček zdůrazňuje, že krok není namířený proti Zemanovi.

Reklama

Šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) chce znát názor právníků, jestli by se měly nastavit nové meze prezidentových pravomocí. Reaguje tak mimo jiné na nedávnou politickou krizi kvůli výměně ministra kultury.

Článek

Informaci přinesly Lidové noviny, podle kterých hodlá Vondráček zahájit debatu o tom, zda by pravomoci prezidenta neměly být v ústavě přesněji vymezeny. A to zejména proto, že pozice prezidenta se změnila kvůli přímé volbě. Vondráček prý chce nejdříve slyšet expertní argumenty.

„Ustavím komisi expertů na ústavní právo, kteří řeknou, zda a jak by se daly upravit prezidentské kompetence. Budou mě zajímat doporučení, jakým způsobem by se o mandátu prezidenta v ústavě dalo hovořit jinak,“ sdělil LN Vondráček.

Podle Vondráčka jde zejména o paragraf, který stanovuje výlučné a nekontrasignované pravomoci prezidenta. Šéf Sněmovny zdůraznil, že akce není namířená proti Zemanovi. Na hraně ústavy se podle něj pohybovali i předchozí prezidenti.

Pro Seznam pak výrok zmírnil. „Nepůjde o komisi ale odborný seminář. A jaký bude jeho výstup? To záleží právě na odbornících,“ tvrdí.

S nápadem přezkoumat pravomoci hlavy státu se ztotožňuje i exministryně a taktéž členka hnutí ANO Helena Válková. „Bylo by to rozumné. Nejdříve se rozhodnout na expertní úrovni, pak případně záležitost řešit politicky,“ řekla LN.

Mezi odbroníky na ústavu by se měl objevit i ústavní právník Aleš Gerloch, kterého Zeman dříve neúspěšně navrhoval na ústavního soudce.

Zatím poslední spor o pravomoci prezidenta vznikl letos na jaře, když Miloš Zeman odvolal ministra kultury Antonína Staňka až po téměř třech měsících. Dle ústavy, konkrétně článku 74, ale platí, že „prezident republiky odvolává člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády”. Má se tak stát bez zbytečného odkladu, což se podle ústavních právníků Marka Antoše a Jana Wintra nestalo.

Na Zemanovy kroky se dá reagovat kompetenční žalobou k Ústavnímu soudu. Ten by jasně řekl, zda Zeman jednal za hranou ústavy, a bylo by jasné, jak do budoucna ve výkladu ústavy postupovat. Další variantou je ústavní žaloba proti prezidentovi České republiky, kterou podal Senát.

V nejbližších dnech by tak Poslanecká sněmovna měla projednat, zda žalobu schválí, nebo zamítne. S největší pravděpodobností ale žaloba neprojde, neboť vládní koalice dala najevo, že žalobu nepodpoří. Další variantou je změna ústavy.

Reklama

Související témata:

Doporučované