Hlavní obsah

Kam tekly peníze sponzorů. Aféra na Univerzitě Karlově pokračuje, našla se další podezřelá smlouva

Univerzita Karlova (ilustrační obrázek).

Reklama

Seznam objevil novou cestu, jak zaměstnanci Univerzity Karlovy tajně vybírali příspěvky od sponzorů na konference pořádané univerzitou.

Článek

Na Fakultě sociálních věd UK pokračuje aféra spojená s podezřením, že několik zaměstnanců tamního Střediska bezpečnostní politiky si nechalo posílat peníze od partnerů univerzity na účet své vlastní firmy.

Seznam už minulý týden napsal, že čtveřice lidí z vedení zmíněné univerzitní organizace založila vlastní společnost s ručením omezeným a dala jí téměř totožný název – Středisko bezpečnostní politiky, s.r.o. Na konto této společnosti pak partneři akcí, které oficiálně pořádalo univerzitní Středisko bezpečnostní politiky, poukazovali sjednanou finanční podporu. Například státní Lesy ČR takto na konferenci o vodě poslalo částku 50 tisíc.

Případ vyšetřuje vedení Fakulty sociálních věd. Seznam však zjistil, že soukromá společnost SBP s.r.o. není zřejmě jediná, kam finanční podpora poukázaná univerzitě od partnerů chodila.

Redakce totiž objevila smlouvu a objednávku, kterou s několika partnery sjednala bývalá finanční a projektová manažerka Střediska bezpečnostní politiky Mirka Kortusová. Jak objednávku, tak smlouvu uzavřela Kortusová jako podnikatelka na sebe. Kortusová navíc ve smlouvě uvedla adresu, kde oficiálně sídlí fakultní středisko.

„Informace považujeme za velmi závažné,“ sdělil Seznamu mluvčí Fakulty sociálních věd Jakub Říman, když redakce školu s novými zjištěními konfrontovala.

„Audit ve věci podnikání fyzických osob ve vztahu k SBP s.r.o. zatím není, toto je tedy pro nás nová informace,“ uvedl mluvčí. „Budeme to řešit v rámci probíhajícího šetření,“ napsal s odkazem na zmíněný audit, který prověřuje případ převodů peněz na soukromou společnost SBP s.r.o.

Seznam má v ruce objednávku a smlouvu, kterou manažerka Kortusová loni podepsala na své jméno. Z dokumentů vyplývá, že se to stalo například v případě 14. Pražské konference, kterou pořádalo Středisko bezpečnostní politiky ke 100. výročí vzniku republiky na téma Česko a Evropa 100+.

Pozvánku, z níž je patrné, že oficiálním organizátorem byla univerzitní organizace SBP s.r.o., si můžete prohlédnout ve výše publikované fotogalerii – stejně jako kopie smlouvy a objednávky mezi manažerkou a partnery akce.

Patřily k nim mimo jiné státní akciová společnost Čepro či státní organizace Správa železniční dopravní cesty. Ta uvedla, že smlouvu nevyjednávala přímo manažerka Kortusová, ale přímo bývalý šéf Střediska bezpečnostní politiky Miloš Balabán (minulý týden rezignoval).

„Jednali jsem s panem Milošem Balabánem jako zástupcem organizátora konference,” napsal Seznamu mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

Kauza Miloše Balabána

Jméno Miloše Balabána bylo v posledních dnech spojeno s nejasným financováním konferencí a přednášek pořádaných Střediskem bezpečnostní politiky. Podle serveru Aktuálně.cz čínské velvyslanectví zaplatilo soukromé firmě Středisko bezpečnostní politiky celkem 1,2 milionu korun.

Čínská ambasáda také podle serveru skrytě financovala výuku předmětu na Univerzitě Karlově. Konkrétně se mělo podle serveru Aktuálně.cz jednat o částku téměř 70 tisíc korun. Peníze však nedostala univerzita, ale SBP s.r.o.

Sponzoring přednášek o Číně čínskou ambasádou označili zástupci univerzity za hrubě neetický a nepřijatelný. Balabán v souvislosti s těmito případy na post v čele univerzitního Střediska bezpečnostní politiky rezignoval.

SŽDC podle Marka Illiaše poslala Mirce Kortusové padesát tisíc korun, protože se společnost domnívala, že se jedná o univerzitní účet.

Oficiální komunikace totiž podle Illiaše probíhala na hlavičkovém papíře univerzity. Na dotaz Seznamu, zda tedy na dokumentu figurovalo i jméno rektora univerzity Tomáše Zimy, mluvčí neodpověděl.

„Více informací podávat nebudeme. Jsme plně připraveni poskytnout veškerou součinnost při případném vyšetřování,” doplnil mluvčí SŽDC.

Na účet uvedený v dokumentech, na nichž figuruje jméno finanční a projektové manažerky, pak podle získaných smluv mělo na podporu konference odejít ještě dalších 50 tisíc od společnosti Čepro. Podle smlouvy měla společnost částku uhradit nejdéle do 15 dnů ode dne podpisu. Podepsána byla 6. prosince loňského roku.

Zda mělo jednání o podpoře i v tomto případě stejný průběh jako u SŽDC, se nepodařilo zjistit. Společnost Čepro totiž ani po dvou dnech od zaslání dotazu Seznamu neodpověděla.

Seznam se chtěl na detaily kolem vyjednávání a zmíněných smluv zeptat také bývalé manažerky Střediska bezpečnostní politiky Mirky Kortusové – například na to, z jakého titulu uzavírala smlouvy s fakultními partnery a zda účet uvedený v dokumentech patřil právě jí.

Odpovědi však byly redakci odmítnuty.

„S ohledem na množství dotazů nejsem schopná já ani kolegové Střediska bezpečnostní politiky osobně odpovídat,” napsala Seznamu Kortusová, která se následně odkázala na Michala Donatha, předního českého odborníka na PR komunikaci.

Seznam proto panu Donathovi dotazy v pondělí poslal, avšak reakce dosud nepřišla.

„Fakulta sociálních věd UK nemá s najmutím a využíváním služeb pana Donatha cokoliv společného. Jedná se o ryze soukromou aktivitu členů společnosti SBP s.r.o., kteří jsou zároveň členy SBP IPS FSV UK,“ napsal Seznamu Říman. „Děkanka fakulty nedala souhlas k zastupování zaměstnanců fakulty agenturou pana Donatha,“ doplnil.

Další zakázky SBP s.r.o.

Kromě uvedených dvou společností je na oficiální pozvánce 14. Pražské konference uvedeno mezi partnery dalších deset společností.

Seznam se všech dotázal, zda na akci také uzavřely smlouvu a zda ji uzavřely s Fakultou sociálních věd UK.

Zatím odpověděly tři z oslovených, Seznamu potvrdily, že smlouvu uzavřely s firmou SBP s.r.o.

„Mohu potvrdit, že v roce 2016, 2017 a 2018 uzavřela společnost ČEPS propagační smlouvu se společností Středisko bezpečnostní politiky, s.r.o. Předmětem plnění smluv byla propagace společnosti v rámci konferencí,“ napsala mluvčí ČEPS Hana Klímová,

Informaci potvrdily i České dráhy. „Konání této konference jsme podpořili finančně, konkrétní částku zveřejňovat nebudeme. Řádově šlo o desítky tisíc korun,“ potvrdil mluvčí Radek Joklík.

Peníze na soukromý účet SBP s.r.o. převedla i společnost ČEZ. „Ano, uzavřeli jsme smlouvu o reklamě a propagaci ke konferenci Česko a Evropa 100+, a staly jsme se tak jejím partnerem,“ potvrdil Seznamu mluvčí Ladislav Kříž.

Reklama

Doporučované