Hlavní obsah

Kanoista Dostál chce z mistrovství Evropy zlatou medaili, stresovat se ale před závody nebude

Rychlostní kanoista Josef Dostál o evropském šampionátu, trénincích a ženách ve vrcholovém sportu.Video: Karolína Bulisová

 

Reklama

Rychlostního kanoistu Josefa Dostála čeká mistrovství Evropy. Na trať na 500 metrů si dal jasný cíl - zvítězit. K výkonům ho prý inspirují i ženské sportovkyně, které do světa vrcholového sportu podle něj bezpochyby patří.

Článek

Mistrovství Evropy v rychlostní kanoistice startuje v Srbsku už tuto sobotu. Česká reprezentace se na šampionát chystá na kanále v Račicích. Příprav se účastní také trojnásobný mistr světa a medailista z olympijských her v Londýně a Riu Josef Dostál. Závodit bude na trati na 1000 a 500 metrů. Na kilometru by se rád umístil do pátého místa, v druhé disciplíně by rád zvítězil. „Rád bych vyhrál oboje, ale kilometr je v mém podání o něco těžší,” uvedl Dostál v rozhovoru pro Seznam.

Přípravu na letošní sezonu pětadvacetiletému kanoistovi komplikovala zlomenina záprstní kůstky na levé ruce. Následky zranění sice prý podle svých slov stále někdy cítí, překážkou ve výkonu to prý ale nebude.

Inspirací pro překonání problémů po zlomenině pro Dostála byly možná i profesionální sportovkyně. „Ženy jsou ze sebe schopné někdy vyždímat tolik sil, že jsou pro mě inspirací. Občas, když jedu na závod, tak se mi nechce. Pak si ale vzpomenu, že ženy to ve sportu také nevzdávají. To mi pak pomáhá i při mých výkonech,” řekl pětadvacetiletý kanoista.

V posledních dnech před evropským šampionátem ladí česká reprezentace formu v Račicích. Po mistrovství v Račicích čeká kanoisty pár dní volna, po kterém se vydají do italského Livigna. Tam se budou připravovat na mistrovství světa. To je pro Dostála i vrcholem letošní sezony. Že by ale bylo mistrovství Evropy pouhých šest týdnů před světovým šampionátem rozptýlením v přípravě, si kanoista nemyslí.

„Jsem rád, že si zazávodím na šampionátu, kde o tolik nepůjde. Běžně máme tři nebo čtyři závody za sezonu a já při nich bývám maximálně vystresovaný, protože jde o hodně. Zajet si na závody, kde vlastně o nic nepůjde, je podle mě odpočinutím a užitím si kanoistiky.”

Kromě příprav mají kanoisté také poměrně dost volného času. Ač Josef Dostál vnímá trénink jako to hlavní, nachází si čas i na rybaření a hudbu. „Před měsícem jsem se vrátil k hraní na kytaru. A Račice jsou blízko hoře Říp, takže jsme šli s přítelkyní na výlet,” uzavřel Dostál.

Reklama

Související témata:

Doporučované