Hlavní obsah

Karel Gott slaví osmdesát let. Do prodeje jdou eurobankovky s jeho podobenkou

Letní ráno: Karel Gott slaví 80 let. „Osmdesátkrát, ale pokaždé jinak,“ říká zpěvák.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nominální hodnota eurobankovek s nejpopulárnějším českým zpěvákem je 0 eur a prodejní cena činí 50 korun.

Článek

„Jde o limitovanou edici a bankovek je pět tisíc. Na 99 procent je naprosto identická s pravými bankovkami a má i ochranné prvky, má také dotykovou značku pro nevidomé,“ říká Vladislav Klajban z firmy Nunofia, která pamětní eurobankovky vyrábí.

Velká nula na bankovce značí nejen hodnotu – je viditelná i proto, aby nemohly být peníze použity v běžném peněžním styku. Jde vyloženě o sběratelský kousek. Už v tuto chvíli jsou za ni někteří sběratelé ochotni dát i pět tisíc korun. Cenu může zvednout zájem sběratelů ze zahraničí, především z Německa a Rakouska.

Život a kariéra Karla Gotta

Karla Gotta milují miliony lidí po celém světě. „Karel Gott začínal v různých pěveckých soutěžích, které se na konci padesátých let konávaly, buď v koncertních sálech, nebo dokonce i v rádiu. Zaujal tím, že byl proti tomu ostatnímu popu velice výrazný a neobvyklý,“ říká hudební publicista Josef Vlček.

Karel Gott se narodil 14. července 1939 v Plzni. Vyučil se elektromontérem. Vždy ho ale lákaly umělecké obory, zpívat začal v kavárnách v roce 1958. Rád maluje, občas něco složí nebo si zahraje ve filmu a seriálu. Svoji první gramofonovou desku vydal v roce 1962. Dlouhá léta byl svobodný, oženil se až v roce 2008 s Ivanou Macháčkovou, se kterou má dvě dcery – Charlotte Ellu a Nelly Sofii. Dvě další dcery má z předchozích vztahů.

Karel Gott je nejoblíbenějším zpěvákem republiky, jak dlouhodobě potvrzují ankety popularity. Je několikanásobným držitelem Zlatého i Českého slavíka a majitelem cen TýTý či ANNO.

V roce 2015 se stáhl do ústraní kvůli nemoci. Boj s rakovinou mízních uzlin nakonec vyhrál.

Mistr nazpíval přes tisíc písní. Kolik jich je přesně, se zatím ale nikomu nepodařilo spočítat.

V Česku i v zahraničí vydal zhruba 300 studiových alb, což čítá přes 50 milionů kusů prodaných LP desek, CD disků a kazet.

Mezi nejznámější skladby patří Trezor, legendární je Včelka Mája nebo Být stále mlád. Nazpíval ale i mnoho duetů, třeba Zvonky štěstí s Darinou Rolincovou nebo Čau, lásko s Marcelou Holanovou.

Karel Gott se objevil, někdy osobně, jindy jen zpíval, v 60 filmech a seriálech. Šlo například o Kdyby tisíc klarinetů, Dědictví aneb Kurvahošigutntág, nebo Z pekla štěstí.

Telefonát s Karlem Gottem

Karlovi Gottovi jsme ze studia Letního rána popřáli. A zpěvákovi nechyběl jeho typický humor.

Co může u své profese pojmenovat osmdesátkrát a stále poprvé? „U té mé profese bych zůstal – a k tomu se váže i má myšlenka. Tedy můj přístup k tomu je – osmdesátkrát a pokaždé jinak,“ říká Karel Gott.

Celý rozhovor s Karlem Gottem, ale i všechny zajímavosti kolem kariéry tohoto zpěváka najdete ve videu nad článkem.

Jde o rozhovory z pořadu Letní ráno, který vysílá Televize Seznam celé prázdniny každý všední den od 8 do 10 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované