Hlavní obsah

Karlovarský kraj chystá rozšířit trasu pro turisty v dole Jeroným

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Ve středověkém dole Jeroným u zaniklé obce Čistá na Sokolovsku připravuje Karlovarský kraj zpřístupnění dalších tras pro turisty.

Článek

Délka návštěvnického okruhu se rozšíří z dnešních 250 metrů zhruba o dvojnásobek. První turisté navštíví další části dolu začátkem sezony v roce 2023, řekl dnes ČTK řekl ředitel sokolovského muzea Michael Rund.

Karlovarský kraj na zpřístupnění dalších částí historického dolu vyhlásil výběrové řízení. Celkové náklady na projekt Žula a voda spolufinancovaný z programu přeshraniční spolupráce Česká republika a Svobodný stát Bavorsko se odhadují na 15 milionů korun, 1,5 milionu uhradí kraj. Projekt zahrnuje také vypracování informačních cedulí a přípravu a vytištění publikací.

Práce na zpřístupňování, zajišťování a odvodňování dolu začnou letos v květnu. Pracovat se podle Runda bude pouze v letních měsících, v dole totiž přezimují netopýři a kvůli jejich ochraně se v zimě pracovat nemůže.

„Chtěli bychom návštěvníkům ukázat krásné komory dolu, kde budou moci vidět ruční práci horníků želízkem a mlátkem, stopy po sázení ohněm nebo podzemní jezírko. Těžil se zde kasiterit, ze kterého se vyráběl cín. Horníci v těchto prostorách pracovali dokonce už i ve 14. století, poté se tam znovu vrátili v 16. a 17. století, prostory opustili a až v roce 2014 jsme je my znovu objevili,“ řekl Rund.

Práce na otevření dalších částí dolu pro veřejnost budou pokračovat. Cílem podle ředitele není zpřístupnit celý rozsáhlý důl, ale vytvořit několik návštěvnických okruhů, a tím i přilákat návštěvníky k opakované návštěvě dolu. Část dolu bude i do budoucnosti přístupná pouze odborníkům, uvedl Rund.

Důl Jeroným, který je přístupný od května do října, navštívilo od roku 2013 přes 36.000 lidí. Loni zažila kulturní památka rekordní návštěvnost, do dolu zavítalo téměř 8000 turistů.

Reklama

Doporučované