Hlavní obsah

Katalánského expremiéra je podle německého soudu možné vydat. Ne však kvůli vzpouře

Foto: Wikimedia.org, Convergència Democràtica de Catalunya

Carles Puigdemont.

Reklama

Německý soud ve čtvrtek prohlásil za přípustné vydání bývalého katalánského premiéra Carlese Puigdemonta do Španělska na základě obvinění ze zpronevěry veřejných financí.

Článek

Vrchní zemský soud ve Schleswigu naopak v rozhodnutí konstatoval, že Puigdemont nemůže být vydán kvůli obžalobě ze vzpoury, informovala agentura DPA. Případné vydání separatistického politika ještě musí schválit generální prokuratura nejsevernější německé země Šlesvicko-Holštýnsko.

Soud ve Šlesvicku-Holštýnsku vydání Puigdemonta na základě obžaloby ze vzpoury odmítl už v dubnu. Připustil ale jeho možné vydání kvůli údajné zpronevěře, o čemž rozhodl dnes. Už v dubnu soud zdůraznil, že i kdyby Německo žádosti Madridu o vydání Puigdemonta vyhovělo, Španělsko ho nebude smět stíhat ze vzpoury.

Německé státní zastupitelství naopak už dříve vyjádřilo přesvědčení, že španělská žádost o vydání kvůli údajné vzpouře je podložená. Vydání pětapadesátiletého politika podle názoru německých státních zástupců nic nebránilo, protože mu ve Španělsku podle nich nehrozí stíhání z politických důvodů.

Puigdemont byl v Německu zadržen 25. března, když se vracel z konference ve Finsku do Belgie, kde v té době žil v exilu. V Německu pobýval od dubna na svobodě, ale nesměl zemi opustit.

Puigdemont se podle španělských úřadů dopustil mimo jiné zpronevěry veřejných financí použitých na loňské referendum o nezávislosti. Podle Madridu šlo o 1,6 milionu eur (41 milionů korun). Hlavní obvinění se však týkalo vzpoury kvůli jeho roli v uspořádání katalánského referenda o nezávislosti.

Reklama

Doporučované