Hlavní obsah

Státní zástupci v Německu chtějí vydávací vazbu pro Puigdemonta. Žádost Španělů je prý oprávněná

Katalánskému expremiéru Puigdemontovi hrozí v Německu vydávací vazba.Video: Veronika Krátký, AP, Reuters

 

Reklama

Puigdemontovi hrozí vydávací vazba. Němečtí státní zástupci o uvalení vazby zažádali tamní soud.

Článek

Státní zastupitelství v severoněmeckém Šlesvicku-Holštýnsku požádalo tamní soud o uvalení vydávací vazby na katalánského expremiéra Carlese Puigdemonta. Podle serveru Spiegel Online státní zástupci po přezkoumání eurozatykače došli k názoru, že vydání pětapadesátiletého politika do Španělska je oprávněné. Bojovník za katalánskou nezávislost čelí v jihoevropské zemi obžalobě ze vzpoury.

Pokud soud státnímu zastupitelství vyhoví, bude Puigdemont ve vydávací vazbě, dokud se nerozhodne o tom, zda je žádost Španělska o jeho vydání oprávněná.

Spolková republika sice trestný čin vzpoury nezná, podle zdejšího ministerstva spravedlnosti to ale neznamená, že by Puigdemont nemohl být vydán. K tomu by zřejmě mohla stačit podobnost španělského trestného činu vzpoury s německým trestným činem velezrady. Puigdemont byl v Německu zadržen koncem března, když se autem vracel z Finska do Belgie, kde do té doby žil v exilu. Němečtí politici dali opakovaně najevo, že do diplomaticky citlivého případu vstupovat nechtějí.

Reklama

Doporučované