Hlavní obsah

Deset nových důkazů. Kauza Kuciak je znovu na začátku

Foto: Profimedia.cz

Snímek z piety za Jána Kuciaka a jeho snoubenku Martinu Kušnírovou.

Reklama

aktualizováno •

/Od našeho zvláštního zpravodaje z Bratislavy/ Případ vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové se vrací na začátek. V úterý o tom rozhodl slovenský nejvyšší soud.

Článek

Nový vývoj v kauze Kuciak

  • Slovenský nejvyšší soud v úterý zrušil původní rozsudek z loňského září.
  • Případ se vrací na Specializovaný trestní soud v Pezinku, kde proběhne další dokazování.
  • Tomáše Szabóa soud odsoudil na 25 let, odvolat se už nemůže, verdikt je pravomocný.

Kauzu vraždy novináře serveru Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové z února 2018 bude znovu projednávat soud první instance. Pětadvacetiletý trest za podíl na vraždách soud potvrdil Tomáši Szabóovi, šoférovi vraha dvojice.

Soud v září Kočnera osvobodil

Rozhodnutí v úterý odpoledne vyhlásil slovenský nejvyšší soud, ke kterému se hned v září odvolali prokurátoři a rodiny obětí. Nesouhlasili totiž s rozsudkem Specializovaného trestního soudu v Pezinku z loňského září, který zprostil viny Mariana Kočnera a jeho přítelkyni Alenu Zsuzsovou. Odvolal se i Szabó, ale neuspěl.

Podle předsedy senátu nejvyššího soudu hodnotil soud v Pezinku některé důkazy „v rozporu s elementární logikou“ a jiné vůbec nevykonal.

Loni v září soud v Pezinku odůvodnil osvobození Kočnera a Zsuzsové nedostatkem přímých důkazů. Prokuratura teď ale nejvyššímu soudu předložila desítku nových včetně analýzy pohybu dvojice ve dnech po vraždě.

Deset nových důkazů

Mezi zhruba desítkou doplněných důkazů byly mimo jiné údaje o tepu Zsuzsové z chytrých hodinek a nový znalecký posudek šifrované komunikace. Právě k jejímu možnému skutečnému významu v září soud odmítl přihlížet –⁠ nečetl „mezi řádky“, ale trval na doslovném výkladu zpráv.

Soud přitom nenašel jiný důvod Kuciakovy nájemné vraždy, než byla jeho novinářská práce. Novinář se věnoval právě podnikání Mariana Kočnera. Proces trval od loňského ledna do září.

Prokurátor Bohdan Čeľovský v úterý navrhl zrušit rozsudek soudu v Pezinku a vrátit mu věc k novému projednání. Chtěl také, aby o případu rozhodl senát v jiném personálním složení. S tím souhlasil i zástupce rodiny Kuciakových. Nejvyšší soud ale rozhodl, že se případem bude zabývat znovu senát s předsedkyní Růženou Sabovou.

„Jsem opravdu spokojený, dopadlo to tak, jak jsem si v duchu přál. Nedostal to nový senát, vrátilo se to tomu stejnému, takže to nemusí začínat od začátku, ale jen doplnit podle usměrnění nejvyššího soudu, další výslechy a důkazní materiály. To by mohla být tři, čtyři sezení maximálně a celé se to uzavřít. Je to na dobré cestě, aby to skončilo,“ reagoval pro Seznam Zprávy na verdikt Kuciakův otec Jozef.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Jednací síň slovenského nejvyššího soudu.

Pro Kočnera žádá prokurátor trest 25 let ve vězení s maximální ostrahou. Szabóovo odvolání navrhoval zamítnout. Obhájci Zsuzsové i Kočnera trvali na její nevinně a navrhovali odvolání prokuratury a rodin zamítnout. Kočner a Szabó se připojili ke svým obhájcům, Zsuzsová se jednání osobně neúčastnila.

Nejvyšší soud v úterý nemohl Kočnera ani Zsuzsovou uznat vinnými – mohl buď zářijový rozsudek potvrdit, nebo případ „poslat zpět“. Tříčlennému senátu předsedal soudce Peter Paluda.

Odsouzení bratranci

V případu byli až do úterý dva pravomocně odsouzení. Rozhodnutím nejvyššího soudu k nim přibyl třetí – Tomáš Szabó, který Miroslava Marčeka, vraha Kuciaka a Kušnírové, odvezl v únoru 2018 na místo vraždy a před tím s ním sledoval Kuciakův dům.

Nejvyšší soud potvrdil loňský odsuzující rozsudek, který poslal Szabóa na 25 let do vězení s maximální ostrahou. Potrestán byl stejně jako jeho bratranec Marček i za podíl na vraždě podnikatele Petra Molnára.

Pětadvacet let za mřížemi stráví i vrah Marček, který se loni v lednu k nájemné vraždě u soudu přiznal. Zprostředkovatel Zoltán Andruskó s policií spolupracoval hned od svého zadržení v roce 2018, a dostal proto trest „pouhých“ 15 let. Tři pachatelé si mají dohromady odsedět 65 let.

Reklama

Doporučované