Hlavní obsah

Kauza Peroutka: Nejvyšší soud vrátil spor Kaslová vs. Zeman zpět k obvodnímu soudu

Foto: archiv

Ferdinand Peroutka.

Reklama

Vypadalo to jako jednoduchý spor. Přesto trvá již několik let a zdaleka nekončí.

Článek

Nejvyšší soud (NS) vrátil spor o omluvu za výroky prezidenta Miloše Zemana na adresu novináře Ferdinanda Peroutky Obvodnímu soudu pro Prahu 1 k novému projednání. ČTK to dnes řekla Peroutkova vnučka Terezie Kaslová. Rozsudek má k dispozici její právník, který ho nyní studuje. NS výsledek zatím nezveřejnil. Činí tak až ve chvíli, kdy je rozsudek doručen účastníkům sporu.

Kaslová ČTK řekla, že je na další kolo soudního sporu připravena.

Dovolání podaly k NS Kaslová i Pražský hrad. S rozsudkem nařizujícím České republice zastoupené Kanceláří prezidenta republiky částečnou omluvu totiž nebyla spokojena ani jedna strana sporu. Obě dovolání čekala na vyřízení asi rok a půl.

Zeman 27. ledna 2015 v projevu k výročí konce holokaustu hovořil i o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakou byl nástup nacismu, a o jejich fascinaci tímto zrůdným učením. O Peroutkovi řekl, že napsal v časopise Přítomnost článek s titulkem Hitler je gentleman. Zároveň mu přisoudil výrok: „Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky.“ Posléze se ukázalo, že autorem tohoto výroku je Jan Stránský. Článek v Přítomnosti se Pražskému hradu nalézt nepodařilo, protože, jak potvrdili mnozí experti, neexistuje.

Reklama

Související témata:

Doporučované