Hlavní obsah

Každý sedmý má nadprůměrný plat, ale v Praze bydlí za ceny pro chudé

Takové byty pronajímá Praha.

Reklama

Praha zjistila, kolik lidí s nadprůměrnými příjmy bydlí v jejích obecních bytech a platí tam nájemné pro sociálně slabé. A hodlá to změnit.

Článek

Vedení Prahy chce znovu přitvrdit proti nájemníkům v městských bytech, kteří mají nadprůměrné platy, ale bydlí za nájemné pro chudé.

Seznam Zprávy už popsaly případy, kdy se to týkalo například desítek soudců a státních zástupců, kteří měli v průměru platy přes 100 tisíc korun. Jenže nyní má vedení města v rukou data, která ukázala, že zvýhodněné nájemné využívá mnohem více lidí s velmi nadprůměrnými příjmy, než se původně předpokládalo.

Z analýzy, kterou si nechala Praha zpracovat, vyplynulo, že každý sedmý nájemník, který má smlouvu na dobu určitou a doložil dříve svůj příjem, má plat přes 50 tisíc korun. A zjistila i případy 17 lidí, kteří přiznali příjem dokonce přes 100 tisíc.

Nájemné v městských bytech Prahy se přitom pohybuje v průměru okolo 82 korun za metr čtvereční. Tržní nájemné je ve srovnatelných lokalitách na úrovni 300 korun za metr.

Je přitom možné, že někteří nájemníci s vyššími příjmy platí ještě méně, než je průměr obecního nájemného. V 5300 ze zhruba 7700 městských bytů je totiž nájem stanoven ve výši okolo šedesáti korun za metr čtvereční.

„Pro město nemá žádné opodstatnění, aby za současných tržních podmínek pronajímalo své byty v průměru za 82 korun za metr čtvereční osobám, jež mají relativně vysoké příjmy a jejichž sociální situace to nikterak nevyžaduje,“ uvedli zástupci Institutu plánování a rozvoje do zmíněného dokumentu, který před několika dny projednalo vedení Prahy.

Po zjištěních z tohoto materiálu radní rozhodli, že se nájem v obecních bytech novým nájemníkům zvýší. Bude se pohybovat od 120 do 164 korun za metr čtvereční podle toho, v jaké lokalitě byt je a zda je vybavený.

Radní Pirátů Adam Zábranský navíc říká, že bude řešit také to, jak zvýšit nájem stávajícím nájemníkům. I když jeho výši mají stanovenu v platné smlouvě. „Na podzim chci vyřešit, jak navýšit nájmy stávajících nájemníků, aby nájemné bylo udržitelné pro město a zároveň abychom navýšením nájmů neohrozili nízkopříjmové nájemníky,“ uvedl Zábranský.

Zmíněná analýza však také uvádí, že mezi specifické či zranitelné sociální skupiny lze zařadit jenom menší část lidí, kteří momentálně v městských bytech žijí.

Třeba jen osm procent bytů je pronajímáno seniorům, šest procent zdravotně postiženým a tři procenta lidem v sociální tísni.

„Dalším z důležitých argumentů pro navyšování nájemného je i potřeba dosažení větší spravedlnosti v tom smyslu, aby lidé a domácnosti s dostatečně vysokými příjmy, jež mají smlouvy na dobu neurčitou a nenacházejí se v žádné složité sociální situaci, nepožívali neopodstatněné výhody ve formě značné úspory na nájemném,“ stojí v materiálu, který pražští radní projednali.

Vedení hlavního města už loni také rozhodlo, že nebude prodlužovat smlouvy na pronájmy bytů pro soudce a státní zástupce. A těm, kteří mají smlouvy na dobu neurčitou a odmítají byty opustit, bude Praha nájemné zvyšovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované