Hlavní obsah

Za byt v centru Prahy zaplatí úředníci 5125 korun. Ale musí si sehnat spolubydlícího

Za byt v centru Prahy platila náměstkyně ministryně 8400 korun měsíčně. Ministryně to změní.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Proslulé ministerské byty v Salvátorské ulici kousek od Staroměstského náměstí nabídne Ministerstvo pro místní rozvoj ke sdílenému bydlení.

Článek

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová mění od 1. září nájemné ve čtyřech luxusních bytech ministerstva v samotném centru Prahy u Staroměstského náměstí.

Změna je mimo jiné reakcí na případ současné náměstkyně na ministerstvu Simeony Zikmundové, která obývá jeden z bytů o výměře kolem 130 metrů čtverečních a od roku 2015 za něj platila částku 8400 korun měsíčně.

Tržní nájemné je přitom v dané lokalitě okolo 350 korun za metr čtvereční čili až 50 tisíc měsíčně.

Nájemné v bytech, které v prvních letech nového století nechali tehdejší ministři přestavět z kanceláří za více než 40 milionů korun, chtěla zvýšit už předchůdkyně Kláry Dostálové Karla Šlechtová.

„Bohužel (náměstkyně) měla podepsanou smlouvu, podle které to nebylo možné,“ uvedla Šlechtová.

Ministerstvo s novou ministryní však letos v červnu náměstkyni Zikmundové výpověď dalo. „My jsme jí tu smlouvu vypověděli, protože ji už měla déle než dva roky,“ řekla Seznamu ministryně Dostálová.

Od té doby náměstkyně platí 16 800 korun. Zikmundová pochybnosti ohledně částky, kterou za bydlení hradila, odmítá.

„Toto pražské ubytování využívám jen jako prostor k přespání v průběhu pracovního týdne, výjimečně, pokud se konají nějaké pracovní víkendové akce ministerstva,“ uvedla Zikmundová.

Žalobci bydlí v bytech za ceny pro chudé. Kontrola ministra přinesla zlom:

Video: Radek Nohl

Od září to však za určitých podmínek může být zase méně. Ministryně Dostálová totiž zavede nový systém takzvaného sdíleného bydlení, kdy bude možné pronajmout si ve zhruba 130metrovém třípokojovém bytě jenom jednu z místností.

Výpočet nájemného pak bude záviset na počtu nájemníků.

„Za společné prostory se vždy platí 11 285 korun. A buď platí jeden ubytovaný celou částku, nebo se o tuto částku podělí ubytované osoby ve sdíleném ubytování,“ vysvětlil Vilém Frček z tiskového oddělení Ministerstva pro místní rozvoj.

K této částce je však potřeba připočíst cenu za jednotlivé pokoje. Ta se podle jeho velikosti pohybuje od 1 364 do 2 153 korun.

Kolik nově budou platit úředníci

Úředník může v bytě bydlet i sám, měl by ale platit plnou částku 16 800 korun, nebo naopak při plném „obsazení“ může částka klesnout i na 5 125 korun měsíčně.

Ministryně Dostálová také uvedla, že jednotlivé pokoje mohou být využity příležitostně.

„Když náměstci mají mimořádné jednání, nějaké akce v rámci reprezentace ministerstva, mohou tam přespat i třeba jednu noc. Člověk ve sdíleném bytě musí počítat s tím, že tam klidně i každou noc může přespat někdo jiný,“ prohlásila Dostálová.

V bytě bude chtít zůstat i Zikmundová. Počítá s tím, že bude využívat jen jeden z pokojů aktuálního bytu. V případě, že by další dva pokoje byly prázdné, platila by od září podle svých slov okolo 13 tisíc korun.

Podle slov ministryně Dostálové jsou podmínky nově nastaveny pro všechny úředníky stejně.

Její nový systém počítá i s tím, že nájemníci mají během prvního roku slevu na bydlení padesát procent. Pro druhý rok jde pak o pětadvacet procent. „Pak platí už to plné nájemné,“ dodala Dostálová.

V bytech však bydlí také členky vlády - sama ministryně Dostálová a také ministryně financí Alena Schillerová. Poslední z bytů pak po odchodu z funkce opustil bývalý ministr zemědělství Jiří Milek.

Ministři však mají nárok na bydlení a za byty podle zákona nic neplatí.

Jak už bylo uvedeno, byty v Salvátorské ulici mají rozporuplnou historii. V éře ministrů Petra Lachnita (ČSSD) a Pavla Němce (Unie svobody) se kanceláře přestavěly na byty. Ministerstvo pro místní rozvoj za to tehdy zaplatilo přes 40 milionů korun.

Bydleli v nich například i poslanci. A poslankyně Věcí veřejných Kristýna Kočí tu údajně objevila odposlouchávací zařízení.

Bylo to v době, kdy tehdejší vedení ministerstva plánovalo, že byty přestaví zpět na kanceláře. To se ale nakonec nestalo.

Reklama

Doporučované