Hlavní obsah

Kdo bude nově učit, když chybí 6000 pedagogů? Studenti z prváku a kolegové z jiných předmětů

Chybět může až deset tisíc učitelů. Jen růst platů nás nespasí, varuje ministr Robert Plaga.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Studenti prvních ročníků pedagogických fakult nově zamíří rovnou mezi žáky. Ne na zkoušku, ale jako čerství učitelé. I to je způsob, jak školy letos řeší zoufalý nedostatek pedagogů.

Článek

„Základní škola stále hledá matikáře, češtináře, a španělštináře,“ stojí v inzerátu, který poptává učitele v Praze 8. Případně: „Nutně sháníme němčináře, Praha 6, nástup ihned. Pohodový kolektiv i vedení“. Zhruba takhle teď zní většina inzerátů na internetu, které poptávají učitele do škol. A to nejen v Praze. Nový školní rok přitom začíná už v pondělí příští týden.

„Dříve platilo, že školy hledaly učitele třeba už v květnu, nyní hledají prakticky pořád. My jsme před lety založili se studenty facebookovou skupinu, kde máme možnost sledovat, jak inzeráty vypadají. To, co se děje teď, se skutečně ještě nikdy nestalo,“ řekl v rozhovoru pro Seznam.cz učitel z pražské Základní školy Strossmayerovo náměstí Daniel Pražák.

Aktuálně podle odhadů ministerstva chybí asi šest tisíc úvazků, v dlouhodobém hledisku může být situace horší – může jít až o 11 800 míst.

Ředitelé vzdělávacích institucí se s tímto problémem snaží vypořádat poněkud svérázným způsobem – buď zaměstnávají studenty z pedagogických fakult, leckdy i ty úplně nezkušené z prvních ročníků, případně pak stávající učitelé zkouší vyučovat předměty, ze kterých nemají aprobaci. A tak se může stát, že například učitel přírodopisu a historie nově zasedne za katedru jako učitel angličtiny. Přestože má pedagogické vzdělání, konkrétní znalosti z oboru mu chybí.

„Často se stává, pro mě z nepochopitelného důvodu, že ředitelé volí češtináře a ruštináře jako učitele společenských věd, který pak učí třeba o parlamentarismu. To skutečně není dobré,“ uvedl k tématu Bob Kartous z informačního centra o vzdělávání EDUin.

Nejvíce teď na trhu práce chybí učitelé matematiky a fyziky. „Těchto učitelů je takový nedostatek, že zaměstnáváme i studenty prvního ročníku pedagogických fakult. Postrádáme i učitele jazyků, zejména německého jazyka,“ popsal praxi Jakub Pour, učitel a současně ředitel sítě soukromých škol EDUCAnet Praha.

Nejvíce se podle něj naopak ozývají učitelé dějepisu, občanské nauky nebo českého jazyka. „Velmi často se ale stává, že učitel má podepsanou smlouvu, nakonec však nenastoupí, protože přijal během léta lukrativnější nabídku,“ dodal Poukar.

Ministr školství tvrdí, že přeorientování učitelů na nové předměty je nejlepším možným řešením ve chvíli, kdy chybí tisíce pedagogů. „Já to vnímám jako stav nouze, ale do budoucna to není chtěná věc,“ uvedl v krátkosti na dotaz Seznamu ministr školství Robert Plaga (ANO).

Podle něj je nicméně nejlepším předpokladem pro zlepšení situace zvýšení platu učitelů. Už dlouhodobě říká, že by měl plat z průměrných 36 tisíc vzrůst na 45 tisíc korun. To by odpovídalo tomu, k čemu se zavázala vláda, tedy že se platy učitelů ve školách zvýší na 150 procent jejich výše z roku 2017.

Reklama

Související témata:

Doporučované