Hlavní obsah

Kdo byli zoufalí lidé, kteří chtěli prchnout z Kábulu na podvozku letadla

Foto: Profimedia.cz

Snímek zachycující Afghánce, kteří při zoufalém čekání na letišti v Kábulu vyšplhali na letadlo

Reklama

Afghánský doktor, který se nedávno oženil a teenager, který chtěl procestovat svět. Ti jsou oběťmi chaotických útěků z Afghánistánu obsazeného Talibánem. Zemřeli poté, co se marně snažili udržet na podvozku vzlétajícího letounu.

Článek

V médiích a na sociálních sítích se začaly šířit bezútěšné záběry zachycující Afghánce, kteří se marně snaží dostat do letadel a uprchnout ze země ovládané Talibánem. Někteří z těch, kterým se nepodařilo nastoupit na palubu, se zoufale snažili udržet na podvozku amerického vojenského letadla vzlétajícího z přeplněného letiště v Kábulu. Následně zahynuli při pádu z obrovské výšky.

Jedním z nich byl například dvaadvacetiletý Mohamad Vida. O zesnulém Mohamadovi mluvil jeho otec Pineda s novináři serveru Al-Arabíja. Truchlící Pineda uvedl, že jeho syn vystudoval vysokou školu a pracoval v soukromé nemocnici. Před rokem se oženil, ale po svatbě mu zůstaly dluhy. Poohlížel se po možnostech cestování a práce v zahraničí, které by mu umožnily dluh splatit. Když zjistil, že Američané budou letecky evakuovat Afgánce z Kábulu, vycítil příležitost, uvádí jeho otec.

O smrti svého syna se dozvěděl díky telefonátu od člověka, který byl svědkem jeho pádu z letadla. Číslo na otce měl Vida napsané na kousku papíru, který nalezli v jeho kapse.

Životu pod vládou Talibánu se snažil vyhnout také sedmnáctiletý Reza. Domov opustil v pondělí společně se svým bratrem Kabeerem. S nadějí na únik ze země se vydali na letiště. Ani jeden z nich se ovšem domů nevrátil. „Našli jsme tělo jednoho z nich, druhé nalezeno nebylo,“ uvádí pro Al-Arabíja jejich rodinný příslušník. „Jsme velmi smutní, že jsme přišli o dva členy rodiny,“ dodává.

Rezovu smrt zachycují hrozivé záběry, které zaplnily sociální sítě. Je na nich vidět, jak cosi padá ze startujícího letadla. Později bylo potvrzeno, že se jedná o lidská těla. Jedno z nich patřilo právě sedmnáctiletému Rezovi. Tělo jeho bratra se dosud nenašlo.

„Doufáme, že ho najdeme živého či mrtvého a naše rodina tak nalezne útěchu,“ řekl člen rodiny. „Měli jsme obavy, chodili jsme od nemocnice k nemocnici, žádné informace jsme ale nedostali,“ dodává. „Jejich matka je z toho zničená, každou chvíli omdlévá,“ uvádí.

Na letiště se bratři rozhodli vydat poté, co se k nim donesly fámy o tom, že 20 000 lidí bude mít možnost přesídlit do Spojených států amerických a Kanady. „Aniž by komukoliv doma něco řekl, vzal si občanský průkaz a odjel na letiště,“ uvedl Rezův příbuzný.

Rezova rodina se rozhodla chlapce kontaktovat poté, co se dozvěděla o chaosu, který zachvátil letiště v Kábulu. Poté, co telefon nezvedl Reza ale někdo jiný, se příbuzní vydali na letiště ve snaze oba bratry najít. Na místě ovšem našli pouze Rezovo tělo, které svědci tragického pádu, vynesli z letiště. „Jeho nohy a paže byly pryč. Sám jsem ho dovezl zpět,“ uvádí jeden z pozůstalých.

Reklama

Doporučované