Hlavní obsah

Kdo ve vládě obsadí vědu a výzkum? Favoritkou je poslankyně TOP 09

Foto: Profimedia.cz

Poslankyně Helena Langšádlová (vpravo) je loajální spojenkyní předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové.

Reklama

Středočeská poslankyně Helena Langšádlová je podle zdrojů Seznam Zpráv aspirantkou na zisk místa ve vládě zodpovědného za řízení oblasti vědy, výzkumu a inovací.

Článek

Rýsující se vláda Petra Fialy (ODS) vytvoří pro oblast vědy, výzkumu a inovací vlastní ministerský post. Získá ho koalice Spolu. Až dosud však nebylo jasné, které ze tří stran připadne a kým ho obsadí.

Seznam Zprávy od tří na sobě nezávislých zdrojů zjistily, že favoritkou na zisk tohoto postu je poslankyně Helena Langšádlová z TOP 09. Středočeská politička na sebe v minulém volebním období upozornila kritikou dezinformační scény a byla jednou z iniciátorek vzniku Stálé komise pro hybridní hrozby v Poslanecké sněmovně.

Sama Langšádlová to na přímý dotaz nepopřela. „Nechci se k tomu vyjadřovat, omlouvám se. Víte, že těch jmen ohledně ministerstev koluje hodně,“ uvedla.

Agendu každopádně považuje za významnou. „Oblast vědy a výzkumu pro naši budoucí konkurenceschopnost a prosperitu považuji za jednu ze základních oblastí, pokud chceme budovat i průmysl s vyšší přidanou hodnotou. Určitě je to oblast, na kterou se musíme zaměřit,“ řekla Langšádlová Seznam Zprávám.

Foto: Seznam Zprávy

Takto se zatím rýsuje vláda Petra Fialy.

Zároveň kvituje, že TOP 09 má příležitost tento post ve vládě získat. „Je to resort, kde se dá ovlivnit, jakou zemí do budoucna budeme. Určitě jsme strana, která dlouhodobě mluví o nutnosti budovat ekonomiku s vyšší přidanou hodnotou. Záleží nám na naší budoucnosti, je to oblast, která je důležitá,“ dodala.

Téma vědy a výzkumu bylo ožehavou oblastí, o kterou měly zájem obě koalice. Zdroje Seznam Zpráv popisovaly, že o ni měli pro své koalice zájem jak kandidát na ministra průmyslu a obchodu Věslav Michalik (STAN), tak aspirant na ministra financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Post nakonec získala koalice Spolu, nová místa ve vládě pak získala i koalice PirSTAN, která obsadí posty členů vlády pro legislativu a evropské záležitosti.

Reklama

Doporučované