Hlavní obsah

Kdyby stěny mohly mluvit… Prodává se dům s pověstí horší než špatnou

Foto: Profimedia.cz

Ranč Zorro nechvalně známého finančníka Jeffreyho Epsteina jde do prodeje.

Reklama

Dva roky od sebevraždy usvědčeného sexuálního delikventa a amerického miliardáře Jeffreyho Epsteina jde do prodeje jeho ranč v Novém Mexiku. Na trhu se objevil za 27,5 milionu dolarů.

Článek

Kdo si umí představit rozlohu Václavského náměstí v Praze a znásobit ji číslem 766, dostane se k ploše přibližně osmi tisíc akrů. Na nich se rozkládá slavný ranč Zorro v Novém Mexiku.

Proslavila ho především osoba, která ho ještě před několika lety naplno využívala k nelegální činnosti a vlastní ho dodnes. Řeč je o zločinci Jeffreym Epsteinovi, který v oblasti Zorro Ranch provozoval obchod s bílým masem a zneužíval desítky žen a dívek. Krátce po svém obvinění však v roce 2019 spáchal sebevraždu a trestu vězení se prakticky nedočkal.

O dva roky později jde nechvalně slavný ranč konečně do prodeje. Na trhu se objevil s cenovkou 27,5 milionu dolarů. Informoval o tom list The Wall Street Journal, kterému prodej potvrdila společnost Sotheby's International Realty, jež se o prodej stará.

Ranč Zorro, který Epstein koupil v roce 1993, je pouštní pozemek vzdálený asi 56 kilometrů od hlavního města Nového Mexika Santa Fe a jeho součástí je velkolepé sídlo o rozloze 30 000 čtverečních metrů.

Ranč se skládá ze směsice soukromých a pronajatých federálních pozemků a zahrnuje mnoho zařízení vybudovaných samotným Epsteinem, včetně přistávací plochy pro soukromé tryskáče, srubu, hospodářských budov, jurty a několika dalších domů.

Ačkoli Epstein nebyl v Novém Mexiku nikdy obviněn z trestného činu, několik žen, které se ve vyšetřování rozhodly svědčit, uvedly, že právě na novomexickém ranči byly obchodovány a znásilňovány a že odlehlý areál byl nedílnou součástí Epsteinova obchodu s bílým masem.

Deník New York Times v roce 2019 ve svém profilu Epsteina s odvoláním na zdroje obeznámené s jeho činy rovněž napsal, že americký finančník doufal, že „oplodněním žen na svém pozemku v Novém Mexiku osídlí lidskou rasu svou DNA“.

Podle informací, které sdělila společnost Sotheby's International Realty, se výtěžek z prodeje Zorro Ranch připíše k Epsteinovu jmění. „…část půjde na odškodnění žalobců, daňových úřadů a věřitelů,“ dodává společnost ve vyjádření.

+1

Pozemkový úřad po Epsteinově smrti ruší dohodu

Měsíc po Epsteinově smrti oznámil státní pozemkový úřad Nového Mexika, že ruší státní nájemní smlouvu na část ranče Zorro, čímž se pozemek zmenšil o více než 1000 akrů pastvin.

Státem pronajaté pozemky pomáhaly živit „tajemnou oblast“, přiznala komisařka pro pozemky Nového Mexika Stephanie Garcia Richardsová, zatímco generální prokurátor státu dospěl k závěru, že pronájmy mohly být získány „nelegitimními prostředky k jiným účelům než k rančerství nebo zemědělství“.

Pozadí případu Jeffreyho Epsteina

Foto: Reuters

Jeffrey Epstein, zesnulý americký finančník.

Epsteina američtí prokurátoři vinili z toho, že už mezi roky 2002 a 2005 platil za sex desítkám mladistvých dívek. Někdejší finančník byl už v roce 2008 odsouzen za nabízení sexuálních služeb, avšak odpykal si pouze třináctiměsíční trest, při kterém mohl ve dne pracovat a ve věznici jen přespával.

Události spojené s Epsteinem jsou ostře sledované zejména kvůli jeho vazbám na řadu vlivných osobností včetně amerického prezidenta Donalda Trumpa, jeho předchůdce Billa Clintona či britského prince Andrewa.

Finančník byl následně ve vazbě od 6. července 2019, kdy byl zatčen poté, co v soukromém tryskáči přiletěl do Spojených států z Francie. Zadržován byl bez nároku na propuštění na kauci, a to ve věznici, která je podle BBC považována za jednu z nejstřeženějších v USA.

Jen několik dní poté ale šestašedesátiletý miliardář spáchal ve vězení sebevraždu. Čekal v cele na Manhattanu na proces po obvinění ze zneužívání nezletilých dívek a hrozilo mu až 45 let za mřížemi.

Milionový majetek amerického finančníka

Ranč se má stát posledním majetkem, který se z pozůstalosti zesnulého finančníka prodá, protože jeho dům na Manhattanu a sídlo v Palm Beach na Floridě se letos prodaly celkem za 69,5 milionu dolarů.

Podle Davida H. Weinera, právního zástupce Epsteinovy pozůstalosti, ale i z těchto prodejů majetku velká část směřovala na úhradu odškodnění Epsteinových obětí. K červnu 2020 k nim mířilo přibližně 140 milionů dolarů.

Weiner zároveň informoval, že zatímco v roce 2019 činila hodnota jeho majetku přibližně 559 milionů dolarů, letos v březnu už to nebyla ani polovina, ale přibližně 210 milionů dolarů.

Reklama

Doporučované