Hlavní obsah

Nejhorší scénář: 3,6 milionu nakažených v prosinci, varují statistici

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

ÚZIS představil několik virtuálních scénářů šíření koronaviru v Česku do konce roku. Ten nejhorší ukazuje, že se celkem nakazí 3,6 milionu osob, ten nejoptimističtější odhaduje celkem 208 tisíc infikovaných.

Článek

Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) ve čtvrtek odhalil virtuální scénáře vývoje nákazy koronavirem v Česku. Ten nejčernější ukazuje, že epidemie do konce roku zasáhne 3,6 milionu osob, z toho v prosinci 2,133 milionu. Jde o nejhorší předpověď, která může Česko zasáhnout, model totiž vychází ze současného trendu šíření nákazy v zemi. Nezapočítává už opatření, která stát na doporučení hygieniků začíná zavádět.

Naopak v ideálním případě, kdy lidé budou poctivě dodržovat zavedená opatření, kam především patří nošení roušek, používání dezinfekce a udržování rozestupů, může být prosincové číslo nakažených pouze 5000 a celkový počet 208 tisíc. Uvedl to ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Nejčernější scénář, jak může epidemie koronaviru letos v Česku dopadnout.

Reprodukční číslo R, jež uvádí počet dalších lidí, které nakazí jeden pozitivně testovaný, je 1,6. Epidemie od 1. září podle Duška nabrala na rychlosti, nejsou už ohraničená ohniska nákazy. Za měsíc září může být podle optimističtějších modelů asi 44 000 nových případů. Podle méně optimistických až 70 000.

„Prvním znakem zlepšení bude zmenšení podílu pozitivních záchytů na počet testů,“ řekl Dušek. Podle něj roušky, mytí rukou a dodržování rozestupů mohou šíření viru snížit až o polovinu. Pokud by se omezily mezilidské kontakty, bez uzavírání škol či ekonomických opatření, bylo by možné zpomalit šíření nákazy o dalších 25 procent.

„Máme šanci vlnu nově pozitivně testovaných rozložit a nechat ji projít populací. Když ji rozložíme v čase, tak uchráníme zdravotnický systém od přeplnění kapacit a ekonomiku od významných restrikcí,“ dodal Dušek.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Nejoptimističtější scénář, jak může epidemie koronaviru letos v Česku dopadnout.

Hospitalizaci podle Duška potřebují čtyři procenta z pozitivně testovaných a čtvrtina z nich je ve vážném stavu. „Ve velkých počtech diagnostikovaných může znamenat i malé procento do budoucna problém,“ uvedl Dušek. Podíl nakažených seniorů je pod pěti procenty a 70 až 80 procent lidí nemá žádné nebo jen mírné příznaky.

Od diagnózy trvá podle Duška zhruba sedm až deset dní, než se rozvinou vážné příznaky. Další týden až dva trvá, než se projeví na počtech hospitalizací. Pokud by bylo 100 000 pozitivně testovaných, bude podle Duška zhruba 4000 lidí potřebovat hospitalizaci a čtvrtina bude mít závažné komplikace. „Budeme potřebovat 2000 člověko-dní na lůžku. Nyní volná kapacita je více než dvojnásobná,“ dodal.

Reklama

Doporučované