Hlavní obsah

Když finanční mýty kazí vztah. Nastolte rovnoprávnost a zpřehledněte výdaje

Co dělat, když vám partnerské vztahy kazí peníze?Video: Petra Krajčinovič, Seznam Zprávy

 

Reklama

Peníze kazí charakter. Muž musí vydělávat víc než žena. Kdo přináší domů peníze, ten je nezávislý a rozhoduje. I to jsou finanční mýty, které se dědí z generace na generaci a mají vliv na kvalitu vztahu. Jak se s chybnými návyky vypořádat a nastolit pohodu ve všech směrech, radí třetí díl Zpráv z hlavy o osobních financích.

Článek

Zaběhnuté finanční návyky mohou v našich vztazích a peněženkách nadělat pěknou paseku. Co je tedy prvním krokem k tomu, abychom doma měli klid? Finanční rovnoprávnost. Neohlížejte se po tom, jak vedli domácnost vaši rodiče, a nenoste si model jejich hospodaření do vztahu, vytvořte si vlastní. Dohodněte se s partnerem, kdo za co bude platit, ať máte jasno a předejdete nedorozuměním.

„Jeden model může být například takový, že každý přispěje stejným dílem. Jiný model je, že jeden platí pravidelné výdaje jako je nájem, elektřina, plyn a ten druhý potraviny a drogerii. A další způsob je, že se dají peníze dohromady, to znamená, že přijdou na jeden účet a z toho se vše platí. Každému vyhovuje něco jiného,“ popisuje některé ze správných modelů finanční expertka Jana Poorsaeed.

Klíčové je zpřehlednit výdaje. Pomoci může platební karta a internetové nebo mobilní bankovnictví. „Doporučuji platit kartou, ne v hotovosti, tím vaše výdaje zpřehledníte, na mobilu nebo v počítači uvidíte, kolik za co utrácíte, vaše výdaje se vám automaticky rozdělí, a tak máte přehled, kolik jste utratili například za jídlo, benzin nebo bydlení,“ doplňuje Poorsaeed.

Reklama

Související témata:

Doporučované