Hlavní obsah

Kempy a hotely v Praze mají na léto minimum rezervací,chybějí zahraniční turisté

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Kempy a hotely v Praze evidují na letní měsíce zatím minimum rezervací. Chybějí jim zahraniční turisté. Podle některých provozovatelů kempů je letos situace ještě horší než loni, vyplývá z ankety ČTK.

Článek

Státní agentura CzechTourism s organizací hlavního města Prague City Tourism na pomoc turistickému ruchu v Praze chystá od června do poloviny srpna společnou zahraniční kampaň.

Zájem o ubytování na červenec a srpen je podle provozovatelů pražských kempů prakticky nulový. Jiří Staněk, který provozuje kemp Drusus v Třebonicích, zatím na léto eviduje jen několik rezervací. „Pokud mám být konkrétní, tak je to jeden Ital, jeden Němec, skupina holandských skautů a několik Čechů, řádově deset lidí,“ řekl. Dodal, že pro Prahu je zásadní, aby se obnovil zahraniční cestovní ruch. „Češi do Prahy nejezdí, tady je celá léta odírali, tak na ně kašlou,“ míní.

Podobně se vyjádřil provozovatel autokempu a penzionu Dana v Troji Pavel Munzar, podle kterého to vypadá na další mrtvou sezonu. „Máme pár rezervací v penzionu, v kempu prakticky nic,“ uvedl. Dodal, že před pandemií covidu-19 měli obvykle již v květnu plno, přičemž 99 procent hostů tvořili zahraniční turisté. Češi podle něj o trávení dovolených v hlavním městě nemají zájem a dávají přednost například Šumavě nebo Krkonoším.

Stejně situaci komentoval provozovatel kempu v Klánovicích Boris Kučera, podle kterého je situace ještě horší než loni. „Oproti normální sezoně, tedy ne té loňské, máme pokles rezervací tak o 90 až 95 procent,“ řekl. Stejně jako ostatní provozovatelé doplnil, že metropole českého turistu netáhne a zatímco ve zbytku republiky s ohledem na omezené cestování do zahraničí zažívají služby pro turisty vlnu zájmu, Praze se vrací závislost na zahraniční klientele. Podobné to podle něj je i v dalších evropských metropolích.

Nižší poptávku než v předchozích letech sleduje také Sportcentrum Troja. „Jelikož jsme kemp zaměřený hlavně na aktivní vodáky, kteří navštěvují slalomový kanál v Praze v Troji, tak velkou část naší klientely tvořili zahraniční návštěvníci,“ uvedl za Sportcentrum Troja Jiří Čermák.

Obsazenost všech ubytovacích kapacit v Praze činí na konci července podle Institutu turismu agentury CzechTourism 20 procent, v celé republice dosahuje 40 procent. Nejmenší zájem je právě o hotely, v metropoli jsou obsazené jen z pěti procent. „Praha zatím zůstává spíše v rovině služebních cest,“ doplnil za rezervační portál Hotel.cz Milan Petr.

Hlavní město v důsledku pandemie a omezení cestování zaznamenalo loni ze všech regionů ČR největší propad v počtu ubytovaných turistů. Podle Českého statistického úřadu jich v Praze přenocovalo 2,18 milionu, což je 27 procent počtu z roku 2019. Cizinců ubylo o téměř 79 procent. Českých návštěvníků v pražských ubytovacích zařízeních bylo přibližně o 41 procent méně.

Reklama

Doporučované