Hlavní obsah

Kim Čong-un bodá holubici míru raketou. I takový je italský karneval

Karneval plný masek a obrovských loutek ve městě Viareggio na severu Itálie. Video: AP

 

Reklama

V italském městě Viareggio se lidé tradičně schází při oslavách karnevalu. Ten vrcholí průvodem obrovských loutek. Tématem byla i letos politická satira.

Článek

Tisíce lidí se sešly v ulicích severoitalského města Viareggio, aby společně přihlížely průvodu plnému obrovských loutek. Přehlídka nejrůznějších masek je zlatým hřebem tradičního karnevalu v tomto městě. Jak uvedla agentura AP, návštěvníci mohou vidět obrovské loutky vyrobené například z papírmaše.

Loutky tradičně představují politickou satiru a některé světové politické kauzy. Výrazné bylo například zobrazení severokorejského vůdce Kim Čong-una, který bodá raketou bílou holubici symbolizující mír. Další loutky zobrazující prezidenta USA Donalda Trumpa nebo prezidenta Ruska Vladimira Putina se ji snaží přidržet.

Politická satira a znázorňování politiků je tradičně hlavním tématem festivalu. V letošním roce se ho zúčastnilo celkem 14 různých loutek, které dosahovaly až dvaceti metrů. Všechny soutěží o to, která bude nejlepší. Vítěze vyhlásí v poslední den karnevalu 17. února.

Událost se zrodila už v roce 1873, kdy místní lidé vzdorovali a vysmívali se šlechticům z nedalekého města Lucca.

Reklama

Doporučované