Hlavní obsah

Kim Čong-un na olympiádu vysílá svou mladší sestru. Bude součástí politické delegace KLDR

Zimní olympijské hry navštíví i mladší sestra vůdce KLDR Kim Čong-una Kim Jo-čong. Video: AP, Reuters

 

Reklama

Třicetiletá Kim Jo-čong přijede na slavnostní zahájení zimních olympijských her v Pchjongčchangu. Minulý rok ji její bratr a vůdce KLDR dosadil do nejvyššího vedení země. Účast sestry Kim Čong-una se neočekávala.

Článek

Sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una tento týden navštíví zimní olympijské hry v jihokorejském Pchjongčchangu. Bude to tak vůbec poprvé, co někdo z příbuzných vůdce KLDR oficiálně navštíví Jižní Koreu, uvádí CNN.

Podle jihokorejského ministerstva pro sjednocení se třicetiletá Kim Jo-čong připojí k delegaci KLDR a zúčastní se pátečního slavnostního zahájení zimních olympijských her.

Politickou delegaci povede předseda parlamentu KLDR Kim Jong-nam. Tento krok uvítala jihokorejská vláda, včetně prezidentské kanceláře. Mluvčí jihokorejského prezidenta Kim Eukyeom v pondělí uvedl, že je to poprvé, kdy takto vysoký činitel KLDR navštíví Jižní Koreu.

Kim Jo-čong se stala v roce 2014 zástupkyní ředitelky odboru propagandy a agitace. Kim Čong-un ji pak minulý rok dosadil do nejvyššího vedení země - byla povýšena do politického ústředního výboru vládnoucí Korejské strany práce.

„Ukazuje se, že vliv Kim Jo-čong bude ještě větší, než se původně předpokládalo, a že jde o další upevňování moci Kimovy rodiny,“ komentoval nejnovější vývoj ve špičkách KLDR Michael Madden, expert americké Univerzity Johnse Hopkinse na Severní Koreu.

Sourozenci Kim Jo-čong i Kim čong-un mají stejnou matku, a to tanečnici Ko Jong-hui. Ta byla čtvrtou životní partnerkou Kim Čong-ila. Jejich mladší dcera se poprvé objevila na fotografiích v médiích na třetí konferenci Korejské strany práce v roce 2010.

Reklama

Doporučované