Hlavní obsah

Kim se vzdá jaderného programu KLDR, aby se udržel u moci, tvrdí experti

Video: AP, Reuters

 

Reklama

Kim Čong-una možná k vzdání se jaderného programu nakonec přinutí tlak vlastního lidu. Život místních totiž silně ovlivňují sankce USA a OSN a Severokorejci podle expertů očekávají zlepšení ekonomické situace.

Článek

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se možná vzdá nukleárního programu země, aby zůstal u moci. Podle agentury Reuters to tvrdí političtí pozorovatelé. Po letech ohnivé rétoriky a eskalujícícho napětí kvůli jadernému programu Kim označil svou zemi za mírumilovnou a zodpovědnou nukleární velmoc a volá po snížení vojenského napětí a zlepšení vztahů nejen s Jižní Koreou.

Severní Koreu v minulosti zasáhla série sankcí od USA a OSN, jejichž cílem bylo donutit zemi omezit jaderné a raketové programy. Experti nyní tvrdí, že Severokorejci mají vyšší očekávání týkající se ekonomického rozvoje. „Je možné, že díky jaderným zbraním Severní Korea zajistí trvání režimu navzdory americké a mezinárodní kritice. Pokud však na režim začnou vyvíjet tlak Severokorejci, jaderný program nebude k zajištění režimu v zemi stačit a Kim to ví,“ uvedl Jang Mu-čin, profesor na Univerzitě severokorejských studií v jihokorejském Soulu.

Několik dní poté, co americký prezident Donald Trump zrušil plánovaný summit se severokorejským protějškem, oznámil rozhodnutí se opět s Kimem 12. června v Singapuru setkat. Trump podle svých slov očekává velmi pozitivní výsledek jednání.

Podle expertů je však problematický fakt, že obě země mají odlišnou představu o denuklearizaci KLDR. Zatímco Pchjongjang prý zvažuje dočasné jaderné odzbrojení, Washington chce kompletní, ověřitelné a nezvratné odstranění jaderného arzenálu.

Severní Korea uvedla, že 24. května definitivně odstranila jaderné testovací centrum, aby zajistila transparentnost ukončení nukleárních testů.

Reklama

Doporučované