Hlavní obsah

Klaus starší se vložil do sporu v ODS. Musí vzniknout nová pravicová strana, říká

Podle Václava Klause staršího vedení poslaneckého klubu ODS nadbíhá politické korektnosti a pravdě a lásce.

Reklama

Bývalý dlouholetý předseda ODS zareagoval na výzvu k odchodu Václava Klause mladšího z poslaneckého klubu ODS. Vedení strany a její poslanci podle něj směřují k politické bezvýznamnosti.

Článek

Klaus ODS spoluzakládal a byl více než deset let jejím předsedou. Později stranu opakovaně kritizoval.

„Včerejší (středeční) rozhodnutí vedení ODS, respektive jejího poslaneckého klubu, mě nepřekvapilo,“ uvedl Klaus prostřednictvím Institutu Václava Klause pro ČTK. „Tito lidé nemají s původní ODS nic společného. S jejími ideály se rozešli už dávno nebo je nikdy nesdíleli. Charakterizuje je nadbíhání politické korektnosti a pravdě a lásce,“ dodal Klaus starší.

Dodal, že jejich cesta k politické bezvýznamnosti je zcela přímočará. „Dříve či později musí vzniknout nová, skutečná pravicová strana. Dlouho jsme mnozí sázeli na ODS. Teď už snad každý ví, že to není možné,“ dodal.

Bývalý prezident zároveň dodal, že s ním syn své výroky nekonzultoval, stejně jako on se synem nekonzultoval toto své prohlášení. „Nechci mu zužovat jeho manévrovací prostor. Jinak by mé výroky o ODS byly daleko ostřejší,“ doplnil.

Situací kolem Klause se bude zabývat Výkonná rada ODS

Situace kolem Václava Klause mladšího se netýká pouze poslaneckého klubu ODS, ale celé strany. Věcí se tak bude v sobotu zabývat Výkonná rada ODS, řekl dnes novinářům předseda občanských demokratů Petr Fiala.

„Nepochybně ta situace už překračuje jenom záležitost poslaneckého klubu, dotýká se celé naší politické strany, proto je logické, aby se jí zabývala výkonná rada. Ta zasedá v sobotu, takže se touto věcí budeme také zabývat," řekl Fiala. „To, co mohu říci jednoznačně: nekončí to tímto usnesením a tou reakcí Václava Klause. Budou následovat další kroky," doplnil. Konkrétní být nechtěl.

„Byl jsem to já, kdo nejprve vyzval Václava Klause, aby opustil náš poslanecký klub. Z toho je vidět, že já sám považuji situaci za vážnou, za takovou, že poškozuje naši politiku, naši důvěryhodnost u voličů. Proto je potřeba to řešit," poznamenal předseda.

Místopředseda Martin Baxa o situaci kolem Klause mladšího.Video: Seznam Zprávy

Podle Fialy politická strana může unést různé temperamenty, různé osobnosti, různě formulované názory. „Ale co politická strana nemůže unést, když se někdo dlouhodobě rozchází s její politikou, s jejím programem, politickým stylem. To se v případě Václava Klause stalo a teď události dospěly do bodu, kdy pro nás bylo nutné přijmout tuto výzvu a vyzvat Václava Klause, aby opustil náš poslanecký klub," dodal Fiala.

Podle místopředsedů Baxy a Kupky bylo Klausovo vyjádření o židovských výborech nepřijatelné. Připomněli také, že dlouhodobým problémem je i programový rozchod Klausových názorů se stanovisky ODS, například co se týče členství v Evropské unii nebo účasti v zahraničních misích.

Také někteří krajští politici ODS se domnívají, že Klausovy výroky straně nepomáhají. Poukázali ale i na to, že je respektovaným odborníkem na školství a jeho politický styl je kontroverzní dlouhodobě. Například šéf brněnské ODS Robert Kerndl nebo brněnská primátorka Markéta Vaňková se domnívají, že by Klaus mladší měl ze strany odejít. Jako důvod pro vyloučení z ODS či odchod z klubu výroky naopak nevidí třeba předseda královéhradecké ODS a krajský radní pro investice Václav Řehoř.

Poslanecký klub ODS se ve středu v usnesení distancoval od úterních slov svého poslance Klause ml., který přirovnal schvalování zákonů ve Sněmovně kvůli předpisům Evropské unie k rozhodování židovských výborů o složení transportů do nacistických koncentračních táborů. Předseda ODS Petr Fiala se ještě v úterý jménem strany omluvil, stejně učinil ve středu klub, který Klause zároveň vyzval k odchodu z klubu a konstatoval, že poslanec svým jednáním ODS dlouhodobě poškozuje. Klaus odmítl výzvě vyhovět.

Reklama

Doporučované