Hlavní obsah

KLDR by se měla připravit na střet s USA, oznámil Kim Čong-un

Foto: Profimedia.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Reklama

aktualizováno •

Severokorejský vůdce Kim Čong-un na stranickém zasedání oznámil, že by se měla země připravit nejen na dialog, ale hlavně na konfrontaci se Spojenými státy.

Článek

S odvoláním na dnešní prohlášení severokorejské státní agentury KCNA o tom informovala agentura Reuters. Kim při tom vycházel z podrobné analýzy politiky administrativy amerického prezidenta Joea Bidena vůči Pchjongjangu, napsala státní média.

„Generální tajemník zdůraznil potřebu příprav na dialog i konfrontaci, obzvláště plných příprav na konfrontaci, aby ochránil důstojnost našeho státu a jeho zájem o nezávislý rozvoj,“ uvedla KCNA. Tyto kroky podle něj „spolehlivě zajistí mírumilovné prostředí a bezpečnost našeho státu“.

Kim také zdůraznil potřebu „nadále posilovat strategickou pozici a aktivní roli“ Severní Koreje, napsala KCNA.

Kimovy poznámky ve čtvrtek završily třetí den plenárního zasedání vládnoucí Korejské strany práce. V předchozích dnech severokorejský vůdce spolustraníkům sdělil, že země čelí nedostatku potravin kvůli pandemii covidu-19 i ničivým tajfunům z minulého roku. Zároveň však oznámil, že průmyslová produkce KLDR vzrostla o 25 procent ve srovnání se stejným obdobím loňského roku.

Plenární zasedání bude pokračovat i v následujících dnech, výbor má zhodnotit a probrat ekonomické cíle vytyčené do následujícího pětiletého období.

Smrt za zahraniční filmy

Kimův režim v posledních měsících přitvrzuje. KLDR například rozšířila platnost zákona trestajícího jakékoli šíření cizího vlivu, ať už jde o sledování zahraničních filmů, nošení džínů, či používání slangových slov. Škála trestů je pestrá – pracovními tábory počínaje a popravou konče.

Trest smrti tak čeká každého, kdo bude přistižen s větším množstvím mediálního obsahu z Jižní Koreje, Spojených států nebo Japonska. Na oplátku za sledování zahraničních filmů a videí 15 let ve vězeňském táboře. Zájem o zahraniční kinematografii ale není jediným trestuhodným činem.

Státní média nedávno publikovala Kimův dopis, ve kterém vyzval severokorejskou Ligu mládeže, aby zakročila proti „nechutnému, individualistickému a antisocialistickému chování“ mezi mladými lidmi. Tímto by rád učinil přítrž „nebezpečným jedům“ – cizím jazykům, účesům a módě.

Reklama

Doporučované