Hlavní obsah

KLDR obnovila chod jaderného reaktoru, ukazují satelitní snímky

KLDR obnovila provoz v jaderném reaktoru v Jongbjonu, ukazují satelitní snímky.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Teplá voda vytékající z největšího severokorejského jaderného komplexu rozpouští led na zamrzlé řece. Reaktor slouží k výrobě plutonia pro atomové zbraně.

Článek

Čerstvé satelitní snímky nasvědčují, že Severní Korea obnovila provoz svého jaderného reaktoru v Jongbjonu, který v minulosti využívala k výrobě plutonia. Informovala o tom agentura Reuters.

Americkému serveru 38 North, který monitoruje aktivity KLDR, se podařilo 22. ledna získat snímky ukazující zamrzlou řeku, jež ale v místě vyústění vody z reaktoru rozmrzá. To podle analytiků dokazuje, že zařízení je opět v provozu.

Činnost severokorejského reaktoru byla zastavena koncem roku 2015.

„Zatím není možné odhadnout, na jaké úrovni výkonu reaktor funguje,” uvádí zpráva serveru 38 North.

TWITTER: Satelitní snímky ukazují, že Severní Korea pravděpodobně spustila jaderný reaktor.

KLDR pokračuje ve svém jaderném programu navzdory opakovaným mezinárodním sankcím. Zpráva atomového experta Siegfrieda Heckera, kterou publikoval server 38 North, odhaduje zásoby plutonia Pchjongjangu až na 54 kilogramů.

To by podle Heckera stačilo k výrobě i osmi jaderných bomb. Země produkuje také uran a koncem loňského roku měla údajně dostatek štěpného materiálu na výrobu až 20 atomových bomb.

TWITTER: Ministr obrany James Mattis plánuje návštěvu Japonska a Jižní Koreje.

Zpráva o obnovení provozu jaderného reaktoru přichází v době rostoucího napětí kolem severokorejského zbrojního programu.

Jeho další rozšiřování a výhrůžky KLDR znamenají výzvu pro nového prezidenta Spojených států Donalda Trumpa. Ten už slíbil Jižní Koreji, že obě země budou společně posilovat obranné kapacity vůči hrozbě ze severu.

Trumpův ministr obrany se už ve středu chystá navštívit Jižní Koreu, pak zamíří do Japonska.

Reklama

Související témata:

Doporučované