Hlavní obsah

Klíč k vládě se jmenuje Poche: Buď bude ministrem navzdory Zemanovi, nebo do ní ČSSD nepůjde

Miroslav Poche chce opustit křeslo europoslance v Bruselu a vládnout v Černínském paláci.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Europoslanec, jehož nechce prezident Zeman za ministra zahraničí, nechce ustoupit a vzkazuje na Hrad, že jemu se zase nelíbí zemanovec Miroslav Toman na zemědělství.

Článek

Neformální boss pražské ČSSD Miroslav Poche je klíčem ke vzniku druhé Babišovy vlády. Europoslanec by se v ní měl stát ministrem zahraničí, ale proti je prezident Miloš Zeman. Jenže bez Pocheho ani žádný kabinet vzniknout nemusí.

Pražští sociální demokraté byli dlouho proti vládní koalici s hnutím ANO. Názor změnili až poté, co předseda strany Jan Hamáček navrhl do křesla ministra zahraničí Miroslava Pocheho. Díky tomu u nich má v probíhajícím vnitrostranickém referendu šanci projít vstup ČSSD do Babišovy vlády.

Sám Poche v rozhovoru pro Seznam Zprávy říká, že ve sporu s prezidentem Zemanem neustoupí. „Já to neberu nijak osobně, je to jeho názor. Určitě ale neustoupím, já se nerad vzdávám.“

Miloš Zeman mu vytýká dřívější vstřícný postoj k uprchlíkům. V ČSSD má prezident zastání u dvojice místopředsedů Jiřího Zimoly a Jaroslava Foldyny. Přes ně tlačí na sociální demokraty, aby na post ministra zahraničí navrhli jiného člověka, který mu lépe vyhovuje.

Šéf strany Jan Hamáček se Pocheho nechce vzdát, protože díky němu má ve vnitrostranickém referendu zajištěny hlasy v Praze. „Já jsem jedenadvacet let členem sociální demokracie, v Praze se všichni známe, všichni potkáváme a myslím, že svým důrazem a nasazením mám na mnoho lidí vliv. Určitě umím zvednout telefon, zavolat někomu a zeptat se ho, jaký má názor,“ přibližuje sám Poche svou sílu.

A připomíná, že daleko víc emocí než on budí u některých členů ČSSD jméno Miroslava Tomana, šéfa Potravinářské komory, který sice není členem strany, ale přesto by měl obsadit jedno z pěti křesel určených v budoucí vládě pro sociální demokraty. Nominace Tomana, tváře konkurenčních zemanovců, na post ministra zemědělství je zřejmě úlitbou prezidentovi.

„Pan Toman je nesporným odborníkem, jistě je nám blízký svými názory a je opravdu erudovaným, to znamená, z toho pohledu to nevzbuzuje žádné velké pozdvižení. Co je citlivější, že on je úzce navázán na lidi jako je Jiří Zimola nebo Michal Hašek, a to vzbuzuje pozdvižení. To jsou sociální demokraté, kteří se ale chovají jinak než ostatní členové současného vedení, mají potřebu velmi se ohrazovat veřejně proti některým krokům Jana Hamáčka, zpochybňovat jeho kroky - a samozřejmě potom ta nominace pana Tomana vyvolává nějakou diskuzi,“ argumentuje Poche, že nejen jeho jméno je sporné.

Reklama

Doporučované