Hlavní obsah

Klíčový svědek proti obviněným hejtmanům se z vězení nedostane kvůli vlastní chybě

Petr Kušnierz se zatím z vězení nedostal.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Seznam nyní zjistil, proč Městský soud v Praze nepustil z vězení klíčového svědka proti vlivným podnikatelům obviněným v rozsáhlé dotační kauze.

Článek

Klíčový svědek v rozsáhlé dotační kauze na severozápadě Čech – Petr Kušnierz – se kvůli vlastním slovům zatím nedostane z vězení.

Kušnierz byl v jiné části této kauzy odsouzen k sedmi rokům vězení a po jeho svědectví obvinila policie dalších 25 lidí včetně předních politiků Ústeckého a Karlovarského kraje.

Na seznamu jsou také vlivní podnikatelé Alexandr Novák a Daniel Ježek nebo bývalí hejtmani Josef Novotný a Jana Vaňhová. Kauza odstartovala před necelými dvěma roky a vyšetřování zatím není u konce.

Petr Kušnierz podruhé nastoupil do vězení loni v srpnu a zhruba po roce žádá o podmíněné propuštění. Obvodní soud pro Prahu 6 mu sice vyhověl, rozhodnutí však následně zrušil pražský městský soud. Seznam nyní zjistil, jaké k tomu měl důvody.

Kušnierz o vlivném podnikateli mluvil při výslechu, že je pan Velkomožný:

Video: Radek Nohl

Paradoxně Kušnierzovi nejvíce uškodila jeho vlastní slova, která pronesl u Obvodního soudu pro Prahu 6.

„Odsouzený při veřejném zasedání mimo jiné uvedl, že ve výkonu trestu odnětí svobody v Bělušicích byl negativně hodnocen,“ napsala do stížnosti proti Kušnierzově propuštění žalobkyně Markéta Smutná.

Městský soudce Luboš Vlasák pak zjistil, že si Obvodní soud pro Prahu 6 nevyžádal informace o jeho chování právě v letech 2013 a 2014, kdy byl Kušnierz ve věznici na Mostecku. A tak si podle pokynu Vlasáka musí o jeho hodnocení nyní požádat.

Během posledního roku, kdy nastoupil Kušnierz do vězení znovu, byl již hodnocen pozitivně.

„Dvakrát mu byla udělena kázeňská odměna a má evidovány celkem čtyři pozitivní poznatky,“ uvedl soudce Vlasák.

Podle něj má Kušnierz v případě, že se dostane z vězení, již zajištěné také bydlení a zaměstnání. Za mřížemi se pak mimo jiné věnuje spolupráci při osvětě v oblasti finančního poradenství.

Reklama

Doporučované