Hlavní obsah

Ministr spravedlnosti zvrátil kauzu o zdraví prezidenta Zemana. Bude ji řešit soud

Zpráva o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana.Video: Lukáš Sál

 

Reklama

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek podal stížnost pro porušení zákona v souvislosti s odložením trestního oznámení Hradu na brněnského politika Svatopluka Bartíka.

Článek

Případ, kdy brněnský politik Svatopluk Bartík napsal na Facebook, že má prezident republiky Miloš Zeman rakovinu, nakonec nekončí.

Do kauzy se vložil ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO). Ten před pár dny podal stížnost pro porušení zákona. Vyhověl tak podnětu advokáta Hradu Marka Nespaly.

Nespalovi se nelíbilo, že policisté případ odložili a před několika týdny jejich rozhodnutí potvrdil i žalobce.

„Stížnost směřuje proti rozhodnutí státního zástupce Městského státního zastupitelství v Brně, který zamítl stížnost prezidenta republiky,“ uvedl mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Kauzu tak teď bude řešit Nejvyšší soud. „Mohu potvrdit, že nám stížnost ministra již přišla,“ prohlásil mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček.

Nespala Seznamu řekl, že jim ministerstvo spravedlnosti 5. března potvrdilo, že stížnost podalo v neprospěch Svatopluka Bartíka.

„Ministr ji podal na základě našeho podnětu ze 14. února,“ uvedl Nespala s tím, že se podle něj ministr spravedlnosti Jan Kněžínek ztotožnil s jejich argumentací, že rozhodnutí o odložení případu bylo nezákonné.

„Pokud policie vinila pachatele na základě jeho písemného tvrzení, že informace o prezidentu republiky měl z důvěryhodného zdroje a tento důvěrný zdroj to měl ověřené od jiného důvěryhodného zdroje, tak to je dokazování v trestním řízení, které je postavené na hlavu,“ řekl Nespala.

Redakce Seznamu díky zákonu o svobodném přístupu k informacím získala dokument, který mapuje, jak policie v tomto případu postupovala.

Vyšetřovatelé v něm uvádějí, že týden po zmíněném Bartíkově výroku se prezident podrobil vyšetření.

„Provedená vyšetření ke dni 14. 11. 2017 mohla zachytit i pouhé podezření na přítomnost zhoubného nádoru,“ napsal do dokumentu znalec Pavel Šlampa, který zdravotní dokumentaci prezidenta Zemana na žádost policie studoval.

Co zjistil znalec o zdraví Zemana

Znalec uvedl, že v laboratoři rovněž zkoumali Zemanovu krev a moč, prezident dále podstoupil také vyšetření na CT, tedy počítačové tomografii. Závěry byly podle znalce jednoznačné.

„Provedená vyšetření nepotvrzují přítomnost pokročilého zhoubného nádoru čtvrtého klinického stadia s metastatickým postižením lymfatických uzlin či orgánů a nepotvrzují ani indicie časného nádoru,“ uvedl Šlampa.

Přeloženo: Prezident Zeman podle zdravotní dokumentace žádný novotvar v těle neměl.

Také přednosta onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Luboš Petruželka dospěl podle vyšetřovatelů k závěru, že onkologickému onemocnění prezidenta nic nenasvědčuje.

Zeman vede s Bartíkem civilní soudní spor. V něm jde o to, zda se Bartík nedopustil pomluvy a poškozování cizích práv. V tomto případě požaduje Hrad zhruba pět milionů korun.

Reklama

Doporučované