Hlavní obsah

Knihovna Klatovy otevřela automatizovaný knihobox pro vyzvednutí i vrácení knih

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

O zařízení, kde by mohli knihovníci čtenářům bezkontaktně odkládat objednané knihy, začali knihovníci přemýšlet v době, kdy vládní opatření proti šíření koronaviru uzavřela v celé zemi mimo jiné i knihovny.

Článek

I když nyní se mohou čtenáři do knihoven vydat a mezi regály si knihy vybírat, zájem je i o služby nového knihoboxu. Za první týden novinku využilo víc než 20 čtenářů, kteří si mohou objednané knihy vyzvednout i po zavírací době knihovny, řekla ČTK ředitelka Městské knihovny Klatovy Jarmila Poupová.

„Myslíme si, že je to první automatizovaný výdejní box na knihy (v ČR). Je automatizovaný v tom smyslu, kdy knihovník připraví do boxu objednávku a ve chvíli, kdy zadá číslo objednávky a potvrdí, čtenáři odchází e-mail a sms, že si může objednávku vyzvednout,“ uvedla. Knihobox s 39 oddělenými schránkami je umístěný na nádvoří jezuitské koleje. Čtenář si objedná prostřednictvím svého čtenářského konta na internetu požadované knihy a zvolí možnost uložení do knihoboxu. Když dostane e-mail a sms o uložení knih, může si je pak vyzvednout načtením zaslaného QR kódu nebo zadáním PIN na klávesnici. Kromě toho je vedle výdejního boxu i odkládací box, kam mohou lidé půjčené knihy vracet.

„My jsme začali o výdejním boxu uvažovat zhruba před rokem, kdy došlo k opětovnému uzavření knihoven z důvodu koronavirové pandemie. Ale studenti, byť studovali on-line, tak psali různé práce, seminárky, diplomky, bakalářky, a potřebovali k tomu literaturu. Lidé nikam nesměli, takže chtěli číst. A my jsme přemýšleli, jak k nim dokumenty dopravit,“ řekla Poupová. Když se opatření uvolnila a knihovny mohly půjčovat knihy alespoň přes výdejní okna, v Klatovech to nebylo vzhledem k dispozicím knihovny a umístění v památkově chráněném areálu možné. „Provizorně jsme si pořídili ze šatních skříněk takový výdejní box, do dvířek jsme nainstalovali zámky s kódem. Čtenář si mohl knížky objednat a knihovnice musely ručně vymyslet kód, daly knížku do skříňky a každému čtenáři zvlášť poslaly e-mail s kódem. Tak jsme fungovali asi dva měsíce, nebylo to moc dlouho udržitelné,“ popsala ředitelka.

V knihovně proto přemýšleli o automatizovaném zařízení, jako jsou třeba výdejní boxy zásilkových služeb nebo některých obchodů. „Kolega Karel Viták našel firmu, která se v ČR zabývá výrobou chytrých boxů, ale dodávají na trh primárně boxy na výdej potravin. Oni byli ochotní, šli do toho s námi, boxy lehce upravili, aby bylo možné vydávat knížky,“ řekla Poupová. Před umístěním boxu bylo nutné získat ještě souhlas památkářů, kteří mimo jiné schvalovali barvu zařízení, aby nerušilo v památkové chráněné jezuitské koleji. Na místě bylo nutné mírně upravit terén, k boxu bylo třeba přivést elektřinu a internet.

Knihovníci přemýšleli, zda i po odeznění pandemie koronaviru bude mít knihobox stále smysl. Dospěli ale k názoru, že ho budou nadále vyhledávat studenti, kteří se třeba vracejí domů ze škol až v pátek odpoledne, nebo lidé, kteří v týdnu chodí do práce a nestihnou do knihovny zajít osobně. Knihovna měla před vypuknutím pandemie kolem 3500 čtenářů, teď je jich méně.

Reklama

Doporučované