Hlavní obsah

Koalici Pirátů se Starosty povede Bartoš, do voleb půjde na Ústecku

Foto: Seznam Zprávy

Ivan Bartoš bude lídrem koalice Pirátů a Starostů v příštích volbách.

Reklama

Předseda STAN Vít Rakušan by měl být lídrem ve středních Čechách, pokud k tomu dostane od členů hnutí mandát v primárkách.

Článek

Lídrem koalice Pirátů a Starostů a nezávislých (STAN) do sněmovních voleb bude předseda Pirátů Ivan Bartoš. Kandidovat bude v Ústeckém kraji.

„Právě v Ústeckém kraji se zrcadlí problémy celé republiky, jako jsou vysoké počty exekucí, sociální problémy, devastace krajiny či třeba korupce. A právě tyto problémy obě strany řeší i na celostátní úrovni,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

V minulých volbách v roce 2017 kandidoval Ivan Bartoš ve středních Čechách, tam by však měl být pro příští volby lídrem společné kandidátky předseda hnutí STAN Vít Rakušan. Jeho mandát pro kandidaturu však musí ještě schválit členové hnutí v primárkách.

K obsazení dalších míst lídrů v jednotlivých krajích se nyní vyjadřují regionální organizace.

Podle Rakušana si také Piráti a hnutí STAN jako nepřekročitelnou podmínku své spolupráce stanovili, že buď v případě úspěchu půjdou společně do vlády, nebo při neúspěchu do opozice.

Strany už dříve oznámily, že konečný návrh koaliční smlouvy má být hotov do 23. prosince. Následně o něm budou hlasovat členské základny Pirátů i STAN. Celkově by měla koaliční smlouva obsahovat zhruba 105 programových východisek.

Při předchozích jednáních se strany také dohodly na programových vizích, formulovaly osm základních priorit. Patří mezi ně transparentní hospodaření státu, férové a jednoduché daně, spravedlnost bez ohledu na příjmy a postavení, dostupnost zdravotních služeb ve všech regionech nebo šetrný přístup ke krajině.

Reklama

Doporučované