Hlavní obsah

Kolik berou nejlépe placení sportovci Česka?

TOP 10 nejlépe vydělávajících sportovců Česka.Video: Jan Marek

 

Reklama

Během šesti let, co časopis Forbes sleduje nejlépe vydělávající české sportovce, vládla jeho vrcholu pouze dvě jména – Petr Čech a Jakub Voráček. Nyní k nim přibyl a žebříček opanoval basketbalista Tomáš Satoranský.

Článek

Za uplynulou sezonu 2019/2020 utržil nejvíc od klubu a sponzorů tuzemský hráč u amerického basketbalového týmu Chicago Bulls. Alespoň přiblížit se Tomášovi Satoranskému dokázali pouze hokejisté Jakub Voráček za Philadelphia Flyers a David Pastrňák za Boston Bruins.

Klíčový přestup

Český basketbalista, který si v minulém ročníku přišel podle propočtů speciálního vydání časopisu Forbes na 242 milionů korun, se na čelo žebříčku vyhoupl díky loňskému přestupu z Washington Wizards do zmíněných Chicago Bulls.

Ve slavném klubu Satoranský podepsal tříletou smlouvu na 30 milionů dolarů, což je v přepočtu zhruba 714 milionů korun. Kromě toho mu příjmy plynou i od sponzorů, jako jsou Adidas, Mastercard či Xiaomi.

Hokejisté vládnou

Jednička finančního žebříčku z roku 2017, hokejista Jakub Voráček, se s ročním příjmem 223 milionů korun umístil stejně jako loni na druhé příčce. Za něj se zařadila hokejová dvojice z Boston Bruins – David Pastrňák se 182 miliony a David Krejčí se 167 miliony korun.

Nejzajímavějším případem letošního ročníku je umístění hokejisty Martina Hanzala na sedmé příčce. Útočník Dallas Stars si v uplynulé sezoně NHL vydělal čtyři miliony dolarů, aniž by kvůli táhnoucímu se zranění zad odehrál jediný zápas. Vděčí za to mocné kolektivní smlouvě. Podobnou zkušenost má z ročníku 2016/2017 obránce Ladislav Šmíd, jenž tehdy v Calgary Flames rovněž bez jediného startu inkasoval plný plat.

Dvě ženy v TOP 25

Mezi 25 tuzemských sportovců s nejvyššími výdělky se letos zařadilo 15 hokejistů, šest fotbalistů, dva basketbalisté a dvě tenistky. Spodní hranici představoval roční příjem 56 milionů korun v hrubém. Touto částkou žebříček uzavřela Petra Kvitová, která si za poslední rok pohoršila. Z šesté příčky žebříčku WTA klesla na dvanáctou pozici a nevyhrála jediný velký turnaj. Mezi nejvýdělečnější pětadvacítku se dostala především díky partnerstvím se společnostmi Nike, Wilson, L’Oreal či ALO Diamonds.

Mnohem lépe na tom letos byla její kolegyně na antuce Karolína Plíšková. Ta se s 93 miliony korun umístila na osmé příčce. Vydělala si hlavně na Turnaji mistryň v Šen-Čenu, kde si jako prize money odnesla bezmála milion dolarů. Zároveň za ní stojí štědří sponzoři jako ČSA nebo Fila, pro kterou je Karolína mezinárodní tváří.

Při sestavování žebříčku nejlépe placených českých sportovců počítá Forbes Česko po vzoru toho amerického hrubé příjmy sportovců z platu od klubu (případně prize money) a peněz od sponzorů, a to za období od července 2019 do června 2020.

Tuzemský magazín sleduje nejlépe placené sportovce Česka od roku 2014. Od té doby se jedničkou žebříčku stal pětkrát fotbalista Petr Čech a jednou hokejista Jakub Voráček shodně s basketbalistou Tomášem Satoranským.

Reklama

Doporučované