Hlavní obsah

Kolo za milion korun. Je z Vinohrad a koupil si ho i Pirát z Karibiku

Rám na kolo vyjde na 250 tisíc. Nebo také na milion korun. Podívejte se ve videu, jak se vyrábí kolo v ceně auta.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Kolik jste ochotní zaplatit za jízdní kolo? V české společnosti Festka startují rámy kol na čtvrt milionu korun a exkluzivní kousky šplhají k milionu. A zákazníci se hlásí z celého světa.

Článek

Menší výrobní dílna na pražských Vinohradech na první pohled nevypadá nijak výjimečně. Právě tady ale vznikají extra lehké karbonové rámy na jízdní kola světového věhlasu.

Kolo pro Piráta z Karibiku

Firma, která letos počítá s tržbami 30 milionů a ziskem zhruba 3 miliony korun, láká nejenom milovníky cyklistiky, hollywoodské celebrity (oblíbil si ji třeba Orlando Bloom z Pirátů z Karibiku) a bohaté podnikatele z Evropy, Asie i USA, ale zaujala i investory. Nedávno do ní vstoupili bývalý tenista Tomáš Berdych, bývalý zbrojař Lukáš Šebesta a producent Fady Salamé.

A Festka má i díky nim velké plány. Zatímco teď vyrobí 250 rámů ročně, už brzy by výroba mohla být i desetkrát větší. „V okamžiku, kdy to překlopíme do větších čísel a budeme se bavit o tom, že budeme vyrábět třeba dva a půl tisíce rámů ročně, obrat i zisk narostou. Zatím se vše reinvestuje zpět,“ říká jeden ze zakladatelů firmy Michael Moureček. S příchodem nových investorů se pak chce Festka ještě víc zaměřit na stavbu exkluzivních kol a počítá s tím, že by výhledově mohla část výroby přesunout do zahraničí - blíž k zákazníkům. Do ciziny totiž míří 90 procent celkové produkce firmy.

Kolo na míru

Festka sází na to, že jako jedna z mála firem na světě dokáže vytvořit karbonový rám přímo na míru zákazníka. Ceny za rámy startují na dvou stech tisících a šplhají k milionu. V této nejvyšší řadě je každé kolo originál připravený na míru budoucímu jezdci.

Loni například firma sestrojila speciální kolo Porcelain, které se s cenou 830 tisíc korun stalo nejdražším sériově vyráběným bicyklem na světě. Před pár dny pak firma ukázala model Scalatore s motivy asijské mytologie - draky a samuraji. Oba rámy ilustroval umělec Michal Bačák.

Kolo z vesmírného inkubátoru

Festka při výrobě využívá vesmírné technologie a byla jedním z prvních start-upů zapojených do evropského kosmického inkubátoru ESA BIC. Pro stavbu rámů slouží grafitová vlákna, která byla původně vyvinuta pro satelity.

Firmu založili bývalý profesionální cyklista Michael Moureček a Ondřej Novotný v roce 2010. A tak, jak to bývá, i tady byla na začátku celého příběhu náhoda. „Rodina mi chtěla dát k třicátým narozeninám kolo, tak jsem se začal rozhlížet po trhu,“ vzpomíná Michael Moureček s tím, že si tehdy nevybral žádnou ze zavedených značek, ale rozhodl se jít vlastní cestou.

Letos si Festka za svou činnost získala cenu společnosti Deloitte v kategorii Impact Stars - což je ocenění pro společnosti, které vyvinuly unikátní a inovativní produkt nebo poskytují služby s revolučním dopadem na trh.

Reklama

Doporučované