Hlavní obsah

Kolonie syslů láká davy. Přehnaná pozornost ale může zvířatům ublížit

Foto: město Mladá Boleslav

S jarem ožila zvířecí atrakce Na Radouči v Mladé Boleslavi. Ne všichni návštěvníci jsou ale vzorní jako ti na snímku.

Reklama

S příchodem jara ožila netradiční turistická atrakce – kolonie syslů v Mladé Boleslavi. Na stovky zvířat se jezdí dívat lidé z celé republiky. Přehnané a nevhodné přikrmování však syslům škodí.

Článek

„Stovky čilých hlodavců přitahují pozornost všech návštěvníků této oblíbené lokality. Sysli jsou ideální pro pozorování či fotografování. Všichni si ale musí uvědomit, že i přes svou četnost v Mladé Boleslavi jde o kriticky ohroženého živočicha a jeho přehnané a nevhodné přikrmování mu škodí,“ varuje magistrát.

Foto: město Mladá Boleslav

Pozorujte, fotografujte, ale nekrmte, nehlaďte ani jinak nekontaktujte tato zvířata, radí radnice.

Mnozí návštěvníci to ovšem podle úřadu odmítají pochopit a neustále přinášejí potraviny, přestože je na nevhodnost jejich počínání upozorňují na více místech jasné informační tabule. „Pořád mějte na paměti, že i když sysli Na Radouči ztratili do značné míry svoji přirozenou plachost a sami přicházejí až do těsné blízkosti lidí, jsou to pořád divoká zvířata, navíc hlodavci s ostrými zuby a možnými chorobami. Přemíra donesených potravin během sezóny začne také často zahnívat a lákat další zvířata včetně potkanů,“ dodali pracovníci radnice.

A přidali návod, jak si návštěvu kolonie užít bez následků: Pozorujte, fotografujte, ale nekrmte, nehlaďte ani jinak nekontaktujte tato zvířata. Je potřeba i ohlídat své psy, aby sysly nepronásledovali a neničili jejich nory.

Reklama

Doporučované