Hlavní obsah

Kolumba nahradí indiánka, mexická metropole rozhodla o výměně soch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Před odstraněním v říjnu loňského roku se socha Kryštofa Kolumba v Mexico City stala terčem útoku aktivistů a musela být chráněna plotem.

Reklama

Mexico City přesune sochu italského mořeplavce Kryštofa Kolumba. Místo něj umístí sochu neznámé indiánky. Právě původní obyvatelé by podle města měli dostat více uznání.

Článek

Piedestal jedné z hlavních tříd v Mexico City zdobila od roku 1875 socha italského mořeplavce Kryštofa Kolumba, který se proslavil objevením Ameriky v roce 1492 od sochaře Charlese Cordiera. V neděli nicméně starostka města při příležitosti mezinárodního dne indiánských žen uvedla, že jeho podobiznu nahradí postava indiánské ženy z kultury Olméků, která obývala mexický záliv v letech 1 200 až 400 př. n. l. Autorem ženské podobizny je mexický sochař Pedro Reyes.

Starostka Mexico City Claudia Sheibaumová zdůraznila, že přesun sochy, kterou věnoval mexický podnikatel a bankéř Antonio Escandón, není pokusem „o vymazání historie“, ale dosažení „sociální spravedlnosti“. Uvedla dále, že socha Kolumba nebude „schovaná“, ale jen přemístěná na jiné místo. Civilizace obývající americké kontinenty stovky let před příchodem evropských národů by podle ní měly v současné společnosti získávat větší uznání. „Ovšem, že Kolumba uznáváme, ale existují dva pohledy,“ řekla starostka s tím, že ten evropský je o „objevení Ameriky“ a ten druhý o Evropanovi, co do Ameriky přicestoval a pak začala španělská kolonizace.

Podstavec Kolumbovy sochy byl nicméně prázdný již od 10. října 2020. Tamní samospráva tehdy uvedla, že ho odstraní kvůli nutnosti „restaurátorských prací“. To ale mnoho lidí považovalo za pochybný důvod. Španělský server El País uvádí, že pravým důvodem mohla být obava před možným stržením sochy při naplánované protivládní manifestaci o dva dny později, kdy si země oficiálně připomíná Kolumbův příchod do Ameriky.

Mexická metropole není jediná, která přistoupila k odstranění podobizny italského mořeplavce kvůli jeho kontroverzní úloze ve světových dějinách. Na konci června například strhli Kolumbovu sochu protivládní protestující v Kolumbii v přímořském městě Barranquilla. Odvolávali se na to, že Kolumbus představuje především koloniální éru a útlak. Americká televize CBS loni v září oznámila, že při rozsáhlých protestech v rámci protestů hnutí Black Lives Matter bylo po celé zemi odstraněno minimálně 33 jeho podobizen.

Kolumbus přinesl Španělsku, v jehož službách doplul na nový kontinent, bohatství a moc, ale domorodé obyvatele v následujících letech stihla zkáza. Odhaduje se, že v 16. století vymřela přes polovina domorodých obyvatel Jižní a Střední Ameriky.

Sochy významných historických postav včetně politiků, panovníků či mecenášů, leckdy dosud nepodrobovaných kritickému pohledu, byly v posledních měsících odstraňovány i v britských nebo kanadských městech.

Reklama

Doporučované