Hlavní obsah

Kolumbijští taxikáři vyhánějí Uber, kde všude ve světě se alternativním taxi nesvezete?

Podle taxikářů provozuje Uber nelegální službu.Video: Josef Mačí

 

Reklama

V Brně se už s Uberem nesvezete. V Praze ano. Zatím.

Článek

Kolumbijští taxikáři protestovali proti službě Uber. Asi 2 400 řidičů zablokovalo část silnice v metropoli Bogotě. Demonstranti vidí v Uberu nekalou konkurenci. Stejně jako další taxislužby po celém světě.

Francouzské úřady zakázaly provoz taxikářům, kteří nemají profesionální licenci. Soud Uberu uložil loni pokutu 800 tisíc eur (21,6 milionu korun) za provozování nelegální přepravy. Porušení zákonů vidí v Uberu i Itálie, Belgie nebo Bulharsko.

Thajsko zakázalo provoz služby pro přepravu motocykly. Uberu se tak zkomplikovala expanze na asijský trh.

Od čtvrtka přestává americká firma provozovat službu v Brně. Reaguje tak na předběžné opatření soudu, který zakázal Uberu provozovat taxislužbu, pokud k tomu řidič nevlastní oprávnění, auto není označené a nenese název firmy nebo nemá taxametr.

Naopak v Praze zatím Uber funguje dál. Místní taxikáři s návrhem na předběžné opatření neuspěli, protože ho podali s více než roční prodlevou od vstupu americké firmy na pražský trh. Jestli Uber dostane povolení provozovat taxislužbu v hlavním městě i moravské metropoli, rozhodne soud.

Americká firma plánuje do roku 2020 představit létající taxi, které by mělo v témže roce zahájit provoz v Dallasu. Během tří let by taxi mělo létat v plném provozu. Třeba se tak Uberu podaří vyhnout silničním zákonům.

Reklama

Doporučované