Hlavní obsah

Komentář: Co je v Rusku nového? Pusťte si Hon na ponorku a Bonda z devadesátek

Jan Lipold
šéfkomentátor

Prezentace výzbroje v ruské televizi.Video: Marek Martinovský, AP, Youtube.com

 

Reklama

Jestli si obrázek o Rusku pořád děláte podle akčních filmů z devadesátých let, nejspíš to nevadí. Všechno je víceméně při starém.

Článek

Hon na ponorku dávali v televizi alespoň desetkrát. Připomenout, že nebezpečný politruk (kterého ve filmu Sean Connery záhy zneškodní) se jmenuje Putin, to už snad ani nemůže být spoiler. To přece každý ví!

Film je z roku 1990. Putina dvě versty za Petrohradem nikdo neznal. Kde tehdy scenáristé vzali křišťálovou kouli, patří k nerozluštěným hádankám 20. století.

James Bond se mezitím ze Sibiře, kterou někdo podpálil i se stanicí Severnaja, přemístil pět tisíc kilometrů východně k Severodvinsku, kde minulý týden vybuchla balistická raketa na jaderný pohon. Jasně že v tom má prsty plukovník Urumov se Zlatým okem. A ještě něco, 007: Vraťte se živý.

Při požáru supertajné ponorky Lošarik zahynulo před měsícem čtrnáct námořníků. Když je pochovávali, kapitán Pavlov pronesl: „Za cenu svého života zachránili životy svých soudruhů, zachránili plavidlo a nedopustili katastrofu planetárního rozsahu.“ Představivosti se meze nekladou. Kdo to natočí první?

K explozi na plovoucí plošině u Severodvinsku máme oficiálních informací ještě méně. Zdrojem je znovu pohřeb. „Doprovázíme na poslední cestě naše kolegy, kteří tragicky zahynuli při zkouškách nového speciálního výrobku. Nejlepší vzpomínkou na ně bude naše další práce na nových druzích zbraní, kterou rozhodně dokončíme,“ citoval TASS Alexeje Lichačova, představitele federálního jaderného střediska v Sarově. To je stotisícové město uzavřené pro cizince bez zvláštního povolení.

Hlavní výzkumník sarovského ústavu regionální televizi řekl, že zaměstnanci zahynuli „při výbuchu malého jaderného reaktoru“, který byl součástí „objektu vojenského určení“.

Zprávy, co se vlastně stalo, lezou z oficiálních míst jako z chlupaté deky. Ani to se v Rusku, respektive od dob černobylského Sovětského svazu, nezměnilo.

Novější je zato zpráva, že Rosatom, pod který spadá civilní i vojenský jaderný průmysl, má zájem o zakázku na rozšíření jaderných elektráren v Dukovanech a Temelíně. Tohle pro něj nejsou zrovna ty nejlepší reference.

Reklama

Doporučované