Hlavní obsah

Komentář: Jourová dostala funkci, ve které se dá zazářit i shořet

Filip Nerad
novinář

Časopis Time v dubnu 2019 zařadil Věru Jourovou mezi 100 nejvlivnějších osobností.Video: Evropský parlament , Reuters

 

Reklama

Věra Jourová bude v nové Evropské komisi dohlížet na dodržování hodnot Evropské unie a transparentnost.

Článek

Dostala na starost velmi ošidné portfolio. Může být silné, protože vláda práva a dodržování základních hodnot EU jsou jednou z hlavních priorit komise Ursuly von der Leyenové a bude jim věnována značná pozornost. Bude ale hodně záležet na Jourové, čím vším ho naplní, aby nezůstalo jen prázdnou funkcí. V končící Junckerově komisi se takto dokázala přes oblast spravedlnosti a práv spotřebitelů „roztáhnout“ do řady důležitých oblastí a získat větší vliv, než jí byl původně přisuzován.

Teď stojí před podobnou, možná ještě větší výzvou.

Z pohledu české vlády to určitě není to silné ekonomické portfolio, které si Andrej Babiš sliboval. Vyplnily se tak i mé předpoklady, že jí jako von der Leyenová nesvěří žádný resort, kterým „teče“ velké množství evropských peněz, aby se kvůli problémům českého premiéra nestala snadným terčem při slyšení v europarlamentu.

Výběrem zástupkyně střední Evropy pro dohled nad právním státem, se kterým mají momentálně největší problémy právě země tohoto regionu, může nová předsedkyně Evropské komise sledovat snahu otupit současné napětí mezi Bruselem, Varšavou a Budapeští. Bude ale také záležet na tom, jak se o tento úkol podělí s novým eurokomisařem pro spravedlnost Didierem Reyndersem z Belgie, se kterým má na této agendě úzce spolupracovat.

Slabinou pro Jourovou může být fakt, že jako řadová místopředsedkyně bude mít hlavně koordinační úlohu bez vlastního úřednického aparátu komise. Do její gesce má spadat rovněž sporné téma spitzenkandidátů a nadnárodních kandidátek do Evropského parlamentu, které nejsou po chuti mnoha členským zemím a zejména V4.

V její nové agendě se tak skrývá hned několik potenciálně výbušných bodů pro střet s Maďarskem, Polskem a spol. a tím nebezpečí pro Jourovou, že doma a v celém regionu začne být vnímána jako „Timmermans v sukni“. Franse Timmermanse přitom země V4 jako nového předsedu kategoricky odmítaly.

Autor působí jako zahraničněpolitický analytik Českého rozhlasu, je bývalým zpravodajem v Bruselu.

Reklama

Související témata:

Doporučované