Hlavní obsah

Komentář: Milion chvilek a jediná ústava

Martin Čaban
Komentátor
Foto: Nikol Mudrová, Seznam Zprávy

Za právo vyjít do ulic stojí za to vyjít do ulic.

Reklama

Mysleme si o Milionu chvilek pro demokracii cokoli, ale jejich aktuální odpor proti zákazu demonstrací s účastí nad 500 osob je zcela legitimní a užitečný. A snad dokonce příliš decentní.

Článek

Když už i policie zaujímá k protiepidemickým restrikcím rozumnější stanoviska než vláda, je potřeba zpozornět. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch za přitakání rezortu vnitra tvrdí, že na demonstrace se vztahují stejná pravidla jako na jakákoli jiná shromáždění typu koncertů nebo představení. A že se tudíž žádné demonstrace s účastí nad 500 lidí příští týden konat nesmějí.

Fascinující na tom je, že ještě hluboko za nouzového stavu na konci dubna vydal úřad Jana Hamáčka stanovisko, podle nějž je s postupným rozvolněním pravidel potřeba oživit i svobodu shromažďování. Ministerstvo v podstatě napsalo, že ve chvíli, kdy se lidé mohou již téměř volně potkávat v obchodech, na úřadech, při bohoslužbách či na sportovištích, byly by „jakékoli další zásahy do svobody shromažďování zcela nepřiměřené a ústavně nepřijatelné“.

Účastníci demonstrací či pochodů sice podle tohoto dubnového stanoviska musejí dodržovat některá opatření jako dvoumetrové rozestupy mezi skupinami maximálně o deseti lidech. Ale na druhé straně úředníci na vnitru nezapomněli do stanoviska pozorně vetknout výjimku z paragrafu shromažďovacího zákona, podle nějž nesmějí mít demonstranti zakryté obličeje.

Proč je nyní všechno jinak, je velká otázka. „Platí omezení všech hromadných akcí s počtem 300 osob (od pondělí se limit zvyšuje na 500 osob – pozn. red.) a toto omezení se vztahuje také na shromáždění podle zákona o právu shromažďovacím,“ hlásá nyní vnitro.

Samozřejmě se nabízí výklad, že jde o cílenou snahu zamezit protivládním demonstracím. To je ale, doufejme, přece jenom přehnaná obava. Spíše to vypadá na zabřednutí do tupého úředního formalismu, který čte řádky úředních opatření Ministerstva zdravotnictví, aniž by přitom měl na zřeteli takové detaily, jako je například Ústava. Což tedy není o moc menší skandál.

Proto asi stojí zato pánům Vojtěchovi a Hamáčkovi připomenout, co jim velmi nedávno řekl Městský soud v Praze: Když si chcete pohrávat se základními lidskými právy, pořiďte si se souhlasem poslanců nouzový stav a dělejte to podle krizového zákona. Podzákonná lejstra z Ministerstva zdravotnictví ústavní práva omezovat nemohou. A dodejme, že tím méně v době, kdy vláda v mnoha jiných prohlášeních prakticky slaví výhru nad pandemií a denně se chlubí tím, co všechno už Češi zase smějí.

V takové situaci je snaha zakázat účast na demonstraci naprosto nehorázná bez ohledu na to, že proti aktivitám Milionu chvilek pro demokracii lze mít milion výhrad a o jejich smysluplnosti milion pochyb. Dokonce i policie vydala prohlášení, že proti případné demonstraci nezasáhne. „Právo na shromažďování je základním, ústavním garantovaným právem, které je mimo období nouzového stavu země nedotknutelné,“ píše se na policejním Twitteru.

Skutečnost, že takovou banalitu musí ministrům zdravotnictví a vnitra připomínat represivní státní složka, je až děsivá. A je samozřejmě dobře, že jim to chtějí připomenout i „chvilkaři“ správní žalobou. Je vlastně škoda, že jim to nechtějí připomenout i silněji. Je od nich samozřejmě zodpovědné, že chtějí shromáždění omezit podle zákona na 500 lidí, ale přesto – na podporu práva vyjít do ulic by skutečně stálo za to vyjít do ulic i takříkajíc občansky neposlušně.

Vracení ministrů zpátky na zem z piedestalů autoritářských zachránců národa bude zřejmě ještě hodně těžké.

Reklama

Doporučované