Hlavní obsah

Komentář: Rezignace šéfa BBC obnažila problémy slavné korporace

Jiří Hošek
zástupce šéfredaktora
Foto: Profimedia.cz

Odcházející generální ředitel BBC lord Tony Hall.

Reklama

Po sedmi letech opustí letos v létě svůj post generální ředitel BBC, lord Tony Hall. V britské, možná evropské audiovizuální žurnalistice nenajdete prestižnější funkci. Hallova rezignace ukazuje v plné nahotě nesnáze mediální korporace, která čelí velkému politickému tlaku. Ale nejen jemu…

Článek

Je to vlastně podobné jako u „sesterské” České televize. Stovky skvělých přenosů a pořadů proběhnou bez povšimnutí, respektive chvály, protože člověk vysokou úroveň BBC prostě už desítky let předpokládá. Jakmile ale dojde k drobnému pochybení, sporné situaci nebo některá z tváří korporace napíše dvojsečný status na sociální síti, okamžitě se to nafoukne a řeší všude možně…

Dlouholetá skvělá reputace BBC svádí občas k domněnce, že mediální společnost nedělá chyby a je tak trochu nedotknutelná. To už ale nějakou dobu neplatí. Ani v jednom, ani v druhém ohledu.

Veřejnoprávní korporace, které Britové intimně přezdívají „tetička”, je podobně důležitý pilíř britské společnosti jako Její Veličenstvo, Alžběta II. Když se obyvatelé Spojeného království narodili, už tam prostě BBC tak nějak byla. V dětství poslouchali rozhlasové hry, pak se začali dívat na její skvělé sportovní přenosy a v dospělém věku přešli na politické debaty.

U politiků bývala vzhledem k přípravě, profesionalitě a nesmlouvavosti svých redaktorů a moderátorů spíše neoblíbená. Současná politická garnitura ale rozjela nebývalý BBC „bashing”. Tetičku nesnášejí konzervativci, kteří ji považují za semeniště levicových intelektuálů. Labouristé zase politickým zpravodajům BBC v posledních letech předhazovali zaujatost vůči Jeremymu Corbynovi. Nadržování druhé straně vyčítali korporaci zastánci i odpůrci brexitu.

Když všechny stížnosti a výčitky poskládáte vedle sebe, máte asi nejlepší důkaz vyváženosti BBC…

V rezignačním dopise lorda Tonyho Halla určeném zaměstnancům je ukryta jedna klíčová věta: „Věřil jsem, že budu opouštět BBC v mnohem silnějším postavení, než v jakém jsem ji převzal.”

Aféra s pedofilním moderátorem Jimmym Savilem už sice vyvanula, ale objevily se problémy jiné. Kromě útoků na politické zpravodajství je to nepříjemná debata o nerovném odměňování mužů a žen a samozřejmě naprosto zásadní agenda o financování, tedy o umíráčku, který v Británii nejspíš zvoní koncesionářským poplatkům. A to nemluvím o dílčích starostech, jako je případné vracení koncesionářských poplatků osobám starším 75 let nebo diskuze o dekriminalizaci neplacení poplatků.

Moderátorka Sarah Montagueová v pondělí na BBC vysoudila vysokou sumu 400 000 liber a omluvu od korporace v souvislosti se sporem ohledně svého platu. Má se za to, že ženských zaměstnankyň v podobné situaci je vícero a že to BBC bude stát milionové kompenzace. Viděno z Česka to možná tak nevypadá, ale je to docela průšvih.

BBC se snaží být v posledních letech mnohem flexibilnější a inovativnější, ale jisté zkostnatělosti se pořád zbavit nedokáže. Na rychlejší modernizaci potřebujete nejen mladé a neopotřebované mozky, ale také peníze. A těch BBC nemá na rozhazování.

Lord Hall, který pobírá plat 450 000 liber ročně, což je asi třikrát méně, než kolik berou největší hvězdy BBC, chtěl podle některých informací zůstat ve funkci až do roku 2022. V tom případě by ale jeho nástupce vybírala rada BBC v čele s novým předsedou, kterého by dosadil už korporaci nepřející kabinet Borise Johnsona. Takhle bude volba na „rozumnější” současné radě vedené sirem Davidem Clementim.

V roce 2022 se má stanovit nová výše koncesionářských poplatků a dotáhnout fungování mediální společnosti do roku 2027, kdy se po deseti letech znovu dojedná nová podoba Královské charty, která fungování BBC reguluje. Všeobecně se očekává, že možná půjde o nejzásadnější debatu o dalším směřování a podobě BBC v historii.

Tetička se docela pravděpodobně změní k nepoznání a lord Hall s tímto zásahem plastických chirurgů asi nechtěl mít nic společného.

Reklama

Související témata:

Doporučované